BOSANSKA PAMET U SVIJETU: Srebreničanka Selma Hodžić  nova je članica Bosanskog akademskog društva u Austriji!

0
1698

Prije par dana na društvenim mrežama naišla sam na vijest koja me neizmjerno obradovala i učinila ponosnom.  Naime, na Facebook stranici Društva bosanskih akademika u Austriji (Gesellschaft Bosnischer Akademiker in Österreich) objavljeno je da je naša Selma Hodžić postala nova članica Bosanskog akademskog društva u Austriji.

Selma Hodžić (dj. Begić) je žena koja pomjera granice. Porijeklom je iz Srebrenice, odakle su njeni roditelji tokom ratnih godina doselili u Gornji Srebrenik, gdje je Selma rođena. Studij žurnalistike završila je s prosječnom ocjenom 9.93. Tokom studiranja konstantno je nizala uspjehe, pa je 2018. godine proglašena studenticom generacije i zlatnom studenticom Filozofskog fakulteta u Tuzli, a pored zlatne plakete, za trud i zalaganje koje je uložila u svoje obrazovanje nagrađena je i besplatnim školovanjem na drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Tuzli.

Selma je nauci prilazila s puno ljubavi, što je rezultiralo kako ličnim zadovoljstvom, tako i zvaničnom potvrdom u vidu vrlo zapaženih rezultata. Nakon dobijene zlatne plakete, upisala se na drugi ciklus studija na Univerzitetu u Tuzli – master studij Komunikologije. U međuvremenu je radila kao asistentica na Odsjeku za žurnalistiku, te na radiju Kameleon u Tuzli.

U Beč sam, kako to inače biva, došla zbog ljubavi. Moj muž je već živio u Beču nekoliko godina, radio i studirao, te smo odlučili da naš dom gradimo u ovom gradu. S obzirom da sam željela nastaviti školovanje, a i zbog velike razlike u nastavnom planu i programu master studija u BiH i Austriji, odlučila sam upisati i drugi master program na Univerzitetu u Beču – Master studij komunikoloških nauka. Studij sam uspješno završila u oktobru prošle godine. Nisam zapostavila ni studij na mom matičnom fakultetu, te bih u narednih par mjeseci trebala odbraniti i magistarski rad u BiH – priča Selma za portal azrazna.ba

Od dolaska u Beč radi na Univerzitetu u Beču kao stručnjak za komunikacije na transnacionalnom projektu NORFACE koji se bavi temom demokratskog upravljanja u turbulentnom dobu te koordinira 14 različitih projekata sa zasebnim temama istraživanja a sa glavnim fokusom na temu demokratskog upravljanja.

Od prije nekoliko mjeseci sam preuzela ulogu asistent koordinatora na ovom projektu. Također, na ljeto ću završiti sa ovim projektom, te ću započeti doktorske studije na Univerzitetu u Beču a u sklopu kojih ću raditi na temi korištenja i percepcije umjetne inteligencije sa supervizorom Univ.-Prof. Dr. Jörg Matthes, te predavati na Univerzitetu. Mnogo sam uzbuđena zbog te prilike” – otkriva nam Selma i dodaje da joj, i pored odličnih uslova i lijepog života u Beču, Domovina i rodni grad mnogo nedostaju.  

Bosna i Hercegovina nam nedostaje mnogo i svaku priliku koju imamo koristimo da dođemo, obiđemo svoje porodice i prijatelje, ali također i posjetimo mjesta gdje smo odrasli. Koliko je jaka ta spona između nas i naše domovine pokazuje upravo i članstvo u Bosansko akademsko društvo u Austriji. Naime, njihova glavna uloga jeste, rekla bih, zagovaranje Bosanstva kao puta za očuvanje zajedničkog nazivnika za sve ljude bosanskog porijekla u dijaspori, a time i u BiH. Ulažu zaista velike napore da BOSANSKA manjina bude priznata kao takva u Austriji. S obzirom da sam tek postala član, zaista se radujem svim aktivnostima i našem doprinosu za našu domovinu” – kaže Selma na kraju razgovora za azrazna.ba.

Selma mladima a posebno ženama šalje poruku kako je neprekidan rad i razvoj ličnosti nužan, jer kako kaže, život je neprestano učenje i rad na sebi. Bitno je da čovjek zna poredati svoje prioritete i napraviti dobru organizaciju, sve nakon toga je puno lakše.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime