Neradna nedjelja: Prvi trgovački lanac u BiH koji neće raditi nedjeljom

0
5858

Hoše komerc, domaći trgovački lanac sa tradicijom dužom od četiri decenije, obavijestio je javnost da će od sada u prodajnim objektima ovog trgovačkog lanca nedjelja biti neradni dan.

Hoše komerc tako je postao prvi trgovački lanac u Bosni i Hercegovini čiji će objekti nedjeljom biti zatvoreni na osnovu odluke kompanije.

Potez trgovačkog lanca koji posluje na području Kantona Sarajevo prikupio je brojne pozitivne komentare na društvenim mrežama koji smatraju da je ovo korak ka poboljšanju prava radnika.

Ideja o neradnoj nedjelji u BiH postoji još od 2018. godine, ali do sada nije usvojena. Razgovori o uvođenju neradne nedjelje u Federaciji BiH su intenzivirani prošle godine a ideju su podržali predstavnici trgovačkih lanaca i kompanija, navodeći kao jedan od najvažnijih razloga manjak radne snage i sve manju zainteresovanost radnika da rade u trgovinama.

Prošle godine i Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS-a krenuo je opet sa aktivnostima koje za cilj imaju zabranu rada nedjeljom. Do sada je ova inicijativa usvojena selektivno u nekoliko gradova u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime