SREBRENIK: Podržano 11 biznisa kroz projekat Impakt inkubator poslovnih ideja

0
256

U Srebreniku se posljednjih godina razvija i jača poduzetnički duh, što se moglo vidjeti i u četvrtak na finalnoj prezentaciji u okviru projekta IMPAKT inkubator poslovnih ideja.

Inače, ovaj projekat koji Investicijska fondacija IMPAKT provodi u saradnji sa Ministarstvom privrede TK i Gradom Srebrenik, na području ove lokalne zajednice realizuje se u kontinuitetu već petu godinu zaredom. Rezultat petogodišnjeg rada je rekordan broj zaprimljenih prijava ove godine, njih preko 40, od čega je ukupno 11 polaznika uspješno prošlo i završilo poduzetničku obuku.

Oni su u protekla skoro dva mjeseca vrijedno radili na oblikovanju i usavršavanju svojih poslovnih ideja, razvili poslovne modele i planove koje su na finalnoj prezentaciji predstavili stručnoj komisiji u čijem sastavu su bili predstavnici investicijske fondacije Impakt, Ministarstva poljoprivrede TK i Grada Srebrenika.

Svih jedanaest poslovnih ideja dobilo je podršku za pokretanje ili unapređenje svojih poslovnih poduhvata i oni će u narednom periodu dobiti priliku da apliciraju za bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000,00KM ali i da nastave koristiti stručnu i mentorsku podršku Investicijske fondacije Impakt za dalji razvoj biznisa.

„Zainteresiranost za pokretanje biznisa u Srebreniku iz godine u godinu raste što nas veoma raduje ali i govori nam da radimo pravu stvar. Investicijska fondacija Impakt je sa današnjim biznisima podržala oko 50 biznis ideja na području Srebrenika a održivost svih biznisa u ovoj lokalnoj zajednici je skoro 100%. Nastojimo da kroz svoje programe razvijamo poduzetničke kompetencije i kroz edukaciju, mentoring i pružanje finansijske podrške doprinosimo stvaranju budućih generacija uspješnih poduzetnika i poduzetnica, a Srebrenik je pravi primjer da se kontinuirana podrška i ulaganje u poduzetnišvo itekako prepoznaje“,  poručili su iz Investicijske fondacije Impakt.

Već petu godinu zaredom Srebrenik je dio ovoga projekta i ja sam ponosan na činjenicu da je ta saradnja sa Impaktom rezultirala pokretanjem preko 40 uspješnih biznisa na području naše lokalne zajednice. Srebrenik je primjer lokalne zajednice koja kontinuirano ulaže u razvoj poduzetništva i mi kao Gradska uprava ćemo se i dalje truditi i iznalaziti načine da podržimo svaku biznis ideju naših sugrađana” – rekao je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić, koji je i pored brojnih obaveza našao vremena da podrži buduće poduzetnike i direktno iz Sarajeva stigao u Orion, gdje je održana finalna prezentacija. Djelić atmosfere sa prezentacije pogledajte u galeriji fotografija Investicijske fondacije IMPAKT: https://shorturl.at/cxKX8

Ono što u Investicijskoj fondaciji Impakt zagovaraju jesu i saradnje, umrežavanje poduzetnika i širenje poduzetničkih ideja pa su jučer nakon prezentacije ideja organizovali druženje sa poduzetnicima koji su ranijih godina podržani kroz projekat Impakt inkubator poslovnih ideja a danas su već ponosni vlasnici uspješnih biznisa koji se šire i zapošljavaju nove radnike. Oni su sa ovogodišnjim polaznicima podijelili svoja iskustva i savjete a neki su i dogovorili saradnje.

Poduzetništvo je pokretač lokalnog ekonomskog razvoja, a ulaganje u razvoj poduzetništva zasigurno je dobra i isplativa investicija. Svjesni su toga i čelni ljudi lokalnih samouprava TK pa je ove godine po prvi put svih 13 Gradova i Općina TK uključeno u projekat Impakt inkubator poslovnih ideja.  

Naime, u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona u ponedjeljak su potpisani ugovori između 13 gradova i općina Tuzlanskog kantona, JU Služba za zapošljavanje TK i Investicijske fondacije IMPAKT kojima je cilj podržati mlade ljude pri kreiranju poslovnih poduhvata u svojim lokalnim sredinama.

U prvom ciklusu, biće raspisani javni pozivi za 8 jedinica lokalne samouprave a u drugom, u junu ili avgustu za preostalih 5 a moći će se prijaviti osobe između 17 i 35 godina. Obuka će biti realizovana od septembra pa do novembra ove godine a više informacija dostupno je na www.impakt.ba kao i na Facebook stranici https://www.facebook.com/ImpaktBH

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime