KAKO RAZLIKOVATI DOMAĆE OD UVOZNIH JAGODA?

0
154

Sezona je jagoda, mnogima jednog od najukusnijeg i najomiljenijeg  voća. Općenito, sezona jagoda traje od kraja proljeća do početka ljeta, odnosno od aprila do juna, ovisno o geografskom položaju i klimatskim uvjetima.

Da biste znali koje jagode da izaberete, te da razlikujete domaće od uvoznih jagoda trebalo bi da obratite pažnju na par najvažnijih stvari prilikom kupovine istih. Prvo što treba da znate jeste da se na početku sezone prodaju uglavnom jagode iz uvoza.  Prodavci čak mogu da istaknu da su domaće, ali istina je da prave domaće jagode u prodavnice stižu nešto kasnije.

Boja i miris jagoda vam mogu pomoći da razlikujete domaće od uvoznih jagoda. Zdrave, domaće jagode imaju jarko crvenu boju i prepoznatljiv miris, a razlika se najviše vidi unutra.

Uvozna jagoda ima malo sjemenki i unutra je svijetlo roze boje, a ukoliko je takođe crvena boja unutra dominantna, to je znak da je tretirana pesticidima. Domaća zdrava jagoda ima dosta sjemenki unutra, a peteljka je svijetlo zelene boje i ima miris zemlje.

Takođe, domaće jagode često nisu savršenog oblika i možda vam ponekad izgledaju “neuglednije”, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime