ZDRAVLJE IZNAD SVEGA: Besplatni mamografski pregledi za žene iz Srebrenika

0
215

Žene iz Srebrenika, njih oko 50 imale su priliku obaviti besplatne mamografske preglede zahvaljujući mobilnom mamografu, koji je, inače, rijetkost u ovom gradu. Ovu značajnu inicijativu organizovali su organizacija Think Pink i Zajedno smo jači u saradnji sa Udruženjem žena Diva Srebrenik.

Mobilni mamograf koji je postavljen ispred Doma zdravlja u Srebreniku, predstavlja jedinstvenu priliku ženama da brzo i potpuno besplatno obave preglede za koje je inače podugačka lista čekanja, a Domovi zdravlja u brojnim bh gradovima uopšte ni nemaju mamograf .

Ovaj događaj predstavlja važan korak u prevenciji ali i podizanju svijesti o raku dojke, te značaju ranog otkrivanja ove bolesti.

Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić izrazio je svoje zadovoljstvo ovom inicijativom, te naglasio važnost brige o zdravlju žena. Gradonačelnik je iskoristio priliku da damama koje su došle na preglede dodatno uljepša dan te im je podijelio cvijeće.

Organizacija Think Pink BiH, Zajedno smo jači i Udruženje žena Diva Srebrenik odigrali su ključnu ulogu u organizaciji i promociji ovog događaja. Njihova posvećenost i trud omogućili su da mobilni mamograf dođe u Srebrenik, pružajući ženama priliku za preventivne preglede koji mogu spasiti živote.

Oko pedeset žena iskoristilo je priliku da obave mamografske preglede, zahvalne na besplatnoj usluzi i podršci koju su dobile.

Ovo je zaista divna inicijativa. Veoma je važno da redovno obavljamo preglede, a danas smo to mogle učiniti bez ikakvih troškova. Zahvalna sam svima koji su omogućili ovaj događaj.” – rekla je jedna od dama koje smo zatekli ispred Doma zdravlja Srebrenik.

Organizatori se nadaju da će ovakvi pregledi postati redovni i dostupni svim ženama, jer rano otkrivanje može spasiti živote. Današnji događaj je bio sjajan primjer zajedničkog napora i solidarnosti u borbi za zdravlje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime