UGROŽAVAJU ŽIVOTE: Bahati vozači sve veća opasnost na cesti

0
174

Prema najnovijim statističkim podacima o sigurnosti na cestama u EU, objavljenim na stranici “EU Urban Mobility Observatory”, prošle godine u saobraćajnim nesrećama u EU poginulo je oko 20.400 ljudi. Posebno zabrinjavajući je podatak da vozači teretnih vozila i autobusa učestvuju u značajnom broju nesreća.

Ovi podaci nisu iznenađujući s obzirom na sve češće žalbe građana na bahato ponašanje vozača, naročito autobusa i teretnih vozila.

Konkretno, sinoć smo primili nekoliko pritužbi na vozača autobusa “Step tours” iz Tetova, Makedonija.

Prema riječima očevidaca, vozač autobusa “Step Tours” je sinoć oko 22:30h na relaciji Tuzla-Srebrenik svojim ponašanjem na cesti ugrozio mnoge živote: vozio je po sredini ceste, prekoračivao ograničenja brzine, preticao na punoj liniji, nije držao odstojanje i prilazio je preblizu automobilima ispred sebe…

Jedan od vozača nam je rekao da ga je autobus doslovno “izgurao” s ceste. Vozač autobusa koji prevozi putnike!? Pritom vozi tako da je pravo čudo kako nije prouzrokovao nekoliko saobraćajnih nesreća. Da li biste takvom vozaču povjerili da vozi vaše dijete, vas ili nekog vama dragog?

Nažalost, ovaj vozač je izbjegao pažnju policije, što dodatno ukazuje na problem nedovoljne kontrole i sankcionisanja nesavjesnih vozača.

Prosto ne možemo a da se ne zapitamo: Šta “normalan” vozač da uradi u ovakvoj situaciji, kada mu je bukvalno ugrožen život? Kako da se zaštiti od bahatih vozača? Upravo na ova i druga slična pitanja ćemo u narednim danima od nadležnih institucija potražiti odgovore.

Bahati vozači predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti na cestama. Potrebna je veća pažnja nadležnih institucija i striktno provođenje zakona kako bi se smanjio broj nesreća i sačuvali životi.

Apelujemo na sve vas da se pridržavate saobraćajnih propisa i pravila te da nam javite ali i prijavite policiji ukoliko budete imali sličnih iskustava na cesti. Ne oklevajte da prijavite bahate vozače i potencijalne opasnosti. Zajedno možemo doprinijeti sigurnijim cestama i zaštiti života svih učesnika u saobraćaju.

Neka ovaj članak bude podsjetnik i poziv na odgovorno ponašanje svih učesnika u saobraćaju i apel na adekvatnu reakciju nadležnih institucija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime