Mlada umjetnica iz Srebrenika: Zehra Selimović kroz crtanje kanom spojila tradiciju i modernu umjetnost

0
1303

U svijetu umjetnosti, svaka nova generacija donosi svježinu i inovativnost. Jedna od mladih umjetnica koja se izdvaja svojim talentom i originalnošću je Zehra Selimović, sedamnaestogodišnja učenica četvrtog razreda Gimnazije, JUMSŠ Srebrenik. Zehra se bavi posebnom vrstom umjetnosti – crtanjem kanom, što je postalo njen prepoznatljiv stil od septembra 2023. godine.

“To je nešto novo i neuobičajeno u našem gradu,” kaže Zehra za portal azrazna.ba, objašnjavajući šta ju je inspirisalo da započne ovu umjetničku avanturu. Željela je da se izdvoji iz mase sličnih aktivnosti i pronađe svoj jedinstveni izraz kroz ovu drevnu tehniku.

Zehra je razvila poseban stil crtanja koji se oslanja na arapske tradicionalne motive sa cvijetnim elementima. Iako su joj ovi motivi najdraži, rado se prilagođava željama svojih klijenata. “Smatram da se tehnika crtanja kanom nikada ne može usavršiti perfektno,” kaže Zehra, ističući koliko vremena i truda ova umjetnost zahtijeva. “Učila sam sama, prvo na najbližima, a kada sam stekla dovoljno iskustva, počela sam raditi i za druge.”

Njeni crteži najčešće krase ruke, ali mogu biti izvedeni na bilo kojem dijelu tijela. Kana koju koristi ima 100% halal certifikat i sigurna je za kožu, jer ne sadrži štetne sastojke, čime garantuje bezbjednost i kvalitet svojih radova.

Zehra najčešće radi za posebne prilike poput rođendana ili matura, ali ne nedostaje ni onih koji žele da krase svoje tijelo njenim umjetničkim radovima i u svakodnevnim prilikama. Njeni arapski tradicionalni motivi omogućavaju joj da najbolje izrazi svoju kreativnost i prenese djelić egzotične kulture na kožu svojih klijenata.

Svi koji su zainteresovani da isprobaju ovu jedinstvenu umjetnost, Zehru mogu kontaktirati putem njenih stranica na Instagramu i Facebooku pod imenom Henna by Ze. Njen rad privlači pažnju i divljenje, a mlada umjetnica nastavlja da inspiriše i širi svoju strast prema crtanju kanom.

Zehra Selimović je dokaz da mladost i talenat mogu zajedno stvoriti nešto jedinstveno i nezaboravno. Njena umjetnost je vizuelno impresivna, ali takođe nosi i dublju poruku kreativnosti, truda i kulturnog bogatstva.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime