VRIJEME JE ZA KUPOVINU PELETA! Saznajte kako prepoznati kvalitetan pelet!

0
664

Iako je ljeto u punom jeku, baš sada je pravo vrijeme za kupovinu peleta i pripremu za zimu. Trenutno je na tržištu veliki broj ponuđača drvnog peleta, ali je izuzetno važno odabrati pelet provjerene kvalitete. Često, zbog nedostatka sirovine, proizvođači posežu za nekvalitetnim materijalima, što dovodi u pitanje kvalitetu konačnog proizvoda. Krajnji rezultat korištenja lošeg peleta je energetska neiskoristivost i dodatno stvaranje pepela u sistemu.

Idealnim omjerom smatra se udio od 80 % tvrdog drveta (bukva, hrast, grab) + 20 % mekog drveta, a u proizvodnji nije dopušteno koristiti hemijske aditive ili ljepila. Pelet iz Hrastika proizvodi se 100% od drveta, bez ikakvih dodataka, a posebna pažnja se obraća na kvalitet drveta koje se koristi u procesu proizvodnje.

Kako da znate da ste odabrali pravi pelet? Ovo su neki od najjednostavnijih načina da provjerite:

Kada uzmete komad peleta i protrljate u ruci, na prstima ne bi trebalo ostati puno prašine. U samoj vreći je prašina neizbježna, ali bi je i tu trebalo biti što manje. Često na tržištu možete pronaći pakiranja u kojima je odmah vidljiv visoki udio sitnog/razmrvljenog peleta pomiješanog s prašinom koja se stvara u procesu proizvodnje, što nikako nije dobro.

– Sljedeći pokazatelj kvalitetnog peleta je miris. Pelet mora mirisati na drvo a ne na hemijske supstance.

– Kada ga savijate prstima, pelet se mora lomiti, a ne pucati.

– Garant kvaliteta je i certifikat istaknut na pakiranju, što je garancija poštivanja određenih -međunarodnih normi. Pelet koji se prema svojim karakteristikama nalazi unutar A1 i A2 norme smatra se kvalitetnim peletom. Važno je da dobavljač može pružiti certifikat o ispitivanju kvalitete koji to i dokazuje.

Što se tiče boje peleta, svako drvo ima svoju specifičnu boju koja se u konačnici odražava i na boju peleta ali sama boja, zapravo ni ne igra neku bitnu ulogu u kvaliteti peleta. Tamniji pelet je najčešće onaj koji sadrži veći postotak hrasta u odnosu na drugo drvo, dok svjetliji pelet je onaj koji sadrži veći udio svjetlijeg drveta kao što su bukva ili jela.

Koji pelet odabrati? Kod donošenja ove odluke, vrlo važnu, ako ne i presudnu ulogu, ima cijena peleta. Na vama je da odlučite koji pelet ima najbolji omjer uloženo-dobiveno.

Iako je pelet niske kvalitete koji se često proizvodi u “kućnim radinostima” i/ili od sirovine upitne kvalitete, značajno jeftiniji (gledano po kilogramu), u konačnici je taj pelet uvijek skuplji za krajnjeg korisnika. Niska kalorična vrijednost, veliki udio pepela, aditivi, visok postotak vlage i prašine, su sve razlozi zbog kojih će vaša peć trošiti više peleta i zahtjevati više održavanja (ili čak i servisa), što će u konačnici inicijalno jeftini pelet učiniti znatno skupljim za krajnjeg korisnika.

Zato uvijek birajte kvalitet, a Hrastik Živinice ima fantastičan omjer cijene i kvaliteta. Pelet proizveden u Hrastiku napravljen je od 100% prirodnog drveta, bez ikakvih dodataka, te kao takav nije štetan po zdravlje ali ni po vaše peći.

Pelet iz Hrastika poznat je po svojoj vrhunskoj kvaliteti, a što se tiče cijene, najpovoljniji su u Bosni i Hercegovini.

Takođe imaju i dostavu peleta na adresu kupca, čime kupcu dodatno olakšavaju proces nabavke peleta. Za više informacija možete ih kontaktirati na brojeve 061 524 624 ili 035 775 478, ili ih posjetiti lično u Živinicama.

Odabirom peleta iz Hrastika, podržavate lokalnu proizvodnju, te osiguravate ekonomičan i ekološki prihvatljiv način grijanja za vaš dom, po najpovoljnijim cijenama u BiH!

Pogledajte kako započinje proces koji vodi do proizvodnje peleta vrhunske kvalitete, najpovoljnijeg u BiH: https://shorturl.at/8UYYd

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime