Komšić: Predsjedništvo nije odobrilo ulazak Vojske Srbije u BiH, odmah utvrditi ko je to dozvolio

0
201

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na današnje medijske izvještaje da su vojnici Vojske Srbije marširali kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozrari.

Komšić je rekao da se mora odmah utvrditi ko je uopće dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritorij države Bosne i Hercegovine.

“Prvo i osnovno pitanje ovdje je, ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije”, naveo je Komšić.

Također, kontaktirali smo i ministra odbrane BiH Zukana Heleza koako bismo dobili komentar no on se nije javljao na poziv, a do objave ovog teksta nije odgovorio ni na upit koji smo mu poslali.

Važno je napomenuti da, osim Komšića, niko od domaćih političara još uvijek nije reagirao na ovaj događaj iako se radi o presedanu u međudržavnim odnosima. Također, ukoliko je neko od nadležnih dao dozvolu za ulazak Vojske Srbije u BiH, javnost o tome nije zvanično obaviještena.

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.

Vojska je, nakon marša kroz Prijedor, nastavila svoj defile prema Kozari, a kako izvještava RTRS, građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: “Konačno.”

“Ako svjetska zajednica pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska neće oklijevati da proglasi nezavisnost”, izjavio je Dodik u intervjuu za RIA Novosti.

Ostaje pitanje da li Vojska Srbije ima potrebne dozvole za marširanje kroz BiH i kako su uopće prešli granicu.

klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime