“Dani dijaspore uz begovu čorbu” – Čuvanje tradicije i zajedništva u Srebreniku

0
334

U subotu, 17. avgusta, na Trgu u Srebreniku održat će se manifestacija “Dani dijaspore uz begovu čorbu” koju organizuje Udruženje žena Srebrenke. Očekuje se da će ova manifestacija okupiti preko dvadeset udruženja sa područja Tuzlanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine, a sve sa ciljem očuvanja tradicije i predstavljanja Srebrenika u najboljem svjetlu.

Udruženja će se natjecati u pripremanju begove čorbe, ali i u izradi ručnih radova. Stručni žiri će pažljivo ocjenjivati radove i birati najbolje u nekoliko kategorija: najbolja begova čorba, najbolji ručni rad i najbolja narodna nošnja.

“Članice svih udruženja biti odjevene u tradicionalne katove svojih nana, što je također takmičarskog karaktera. Time želimo sačuvati tradiciju naših dimija i šamijica.” izjavila je Mina Mumanović, predsjednica Udruženja žena Srebrenke.

Pored takmičarskog dijela, manifestacija će biti obogaćena i tombolom te muzikom uz saz. Ovom manifestacijom, Udruženje žena Srebrenke nastoji ne samo očuvati tradiciju već i povezati dijasporu sa matičnom zemljom, promovišući kulturno naslijeđe i običaje ovog kraja.

“Pozivamo sve građane, kako domaće tako i one iz dijaspore, da nam se pridruže i zajedno uživamo u ovom posebnom događaju. Podržimo naše žene, naša udruženja i sačuvajmo ono što su nam naši preci ostavili u amanet.” – dodaje Mina.

Manifestacija “Dani dijaspore uz begovu čorbu” predstavlja jedinstvenu priliku za sve učesnike i posjetioce da osjete duh tradicije, zajedništva i kulturnog bogatstva našeg kraja. Dođite, podržite domaće, uživajte u bogatoj ponudi i ponesite sa sobom lijepe uspomene.

“Tradicija nije čuvanje pepela, već održavanje vatre.” Posjetite manifestaciju, podržite naše žene i doprinesite da plamen naše tradicije nikada ne ugasne.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime