TK: Učenici od prvog do petog razreda dobijaju školske ormariće

0
798

Sve više djece školskog uzrasta ima problem s koštano-mišićnim sistemom. Zbog preteških ruksaka dolazi do deformacije kičme. Pregledima obavljenim na području Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno je je lokomotorni sistem poremećen kod svakog četvrtog djeteta. Školski ormarići bi mogli prevenirati problem.

Lokomotorni sistem omogućava promjenu položaja i prostora, daje čvrstoću tijelu i dinamiku pokretima. Mnogi školarci imaju loše držanje i deformitete. Uz previše sjedenja, nedovoljno kretanja i nepravilnu prehranu, preteški ruksaci uzrokuju dodatne zdravstvene probleme. Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine TK usvojila je Inicijativu za nabavku školskih ormarića za učenike od prvog do petog razreda.

“Usvajanje inicijative ne znači da su planirana sredstva. Mogla bi biti bezbjeđena na prvom rebalansu. Važno je da Vlada planira na osnovu toga sredstva za nabavku školskih ormarića i ja vjerujem da će to biti ako ne u Rebalansu onda u Budžet za narednu godinu planirati ta sredstva” – rekla je zastupnica u Skupštini TK Mirela Memić.

Školski ormarići bi mogli služiti za materijal i opremu za tjelesni odgoj i obrazovanje, likovnu kulturu i druge radne materijale koje ne moraju nositi kući. Na ovaj način učenici bi bili djelomično rasterećeni.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime