Trostruko ubistvo u Sanskom Mostu. Građani u šoku i nevjerici

0
220

Građani Sanskog Mosta su u šoku i nevjerici zbog trostrukog ubistva koje se dogodilo u Gimnaziji u centru grada. U gradu vlada tišina, na ulicama rijetko koga možete sresti, a žuta traka oko škole još dugo će stajati.

U jutarnjim satima u Srednjoškolskom centru, u Gimnaziji u Sanskom Mostu Mehemed Vukalić izvršio je ubistvo direktora škole Nijaza Halilovića, profesorice engleskog jezika Gordane Midžan i školske sekretarice Nisvete Kljunić, dok je napadač, pri pokušaju samoubistva, teško povrijeđen.

Napadač je pucao iz automatske puške na tri uposlenika Gimnazije, a ubijeni su direktor, sekretarica i profesorica engleskog jezika, potvrdio je za Fokus Adnan Beganović, glasnogovornik policije Unsko-sanskog kantona.

Osumnjičeni za ubistva je 68-godišnji Mehmed Vukalić, koji je uposlenik srednjoškolskog centra u Sanskom Mostu. Vukalić je bilo zaposlen na poziciji čistača koji je, navodno, bio nezadovoljan takvom svojom pozicijom. On je, kako se saznaje, prije ovog zločina razgovarao sa direktorom o ovom disciplinskom postupku koji se vodio.

Navodno, povod ovog disciplinskog postupka je bilo neizvršavanje redovnih obaveza počinioca ovog zločina. Kako se nezvanično saznaje, on se nije redovno odazivao na svoje radne zadatke niti je radno vrijeme provodio na svom radnom mjestu.

Vukalić već izvjesno vrijeme imao nesuglasice sa rukovodstvom škole te se ranije žalio na diskriminaciju. Protiv njega je, mada još nije potvrđeno, vođen disciplinski postupak i jutros je, prema nezvaničnim informacijama, išao ciljano i tražio ljude koji su bili u tim disciplinskim komisijama i pucao po njima.

Napadač je prebačen u Univerzitetsko-klinički centar (UKC) Banja Luka, iz koga su naveli da je dovezen sa prostrelnom ranom grudnog koša.

“Pacijent je svjestan i trenutno su dijagnostičke procedure u toku, te je planiran operativni zahvat. Sve dalje prognoze su krajnje preuranjene” – naveli su iz UKC-a RS.

Policiji u Sanskom Mostu je trostruko ubistvo u srednjoj školi prijavljeno nešto iza deset sati, a kako je rečeno na vanrednoj konferenciji za novinare, motivi napada za sada ne mogu biti otkriveni.

Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova USK, kazao je da se radi o izoliranom slučaju koji je završio tragučno te da je potrebno raditi na institucionalnom nivou da se oni ne ponavljaju.

“Nećemo dozvoliti da se ovo dešava u budućnosti. Nažalost, nekad ne možemo predvidjeti neke stvari, ali imamo odgvoornost da preventivno djelujemo” – kazao je Habibija.

Kako je kazao Denis Osmankić, kantonalni ministar obrazovanja, u četvrtak će biti donesena odluka hoće li, zbog trostrukog ubistva, biti odgođen početak nove školske godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime