Vlada TK osigurala sredstva kojima će se omogućiti povratnicima u RS da se mogu liječiti i u Tuzlanskom kantonu

0
91

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u manji bosansko-hercegovački entitet u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona. Ovom odlukom povratnicima iz Federacije BiH u RS omogućava se ostvarivanje prava na korištenje primarne zdravstvene zaštite u svim javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona i utvrđuju izvori finasiranja tih prava.

Ova zdravstvena zaštite obuhvata primarnu zdravstvenu zaštitu, specijalističko-konsultativnu i vanbolničku dijagnostičku djelatnost, a za ovu namjenu Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 500.000 KM.

Uslovi za ostvarivanje ovog prava su dokaz da je povratnik imao status raseljenog lica saglasno Zakonu o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH, odnosno Zakonu o izbjeglicama iz BiH i raseljenim osobama u BiH i CIPS lična karta izdata u općini u RS.

Vlada je takođe usvojila Plan i Program mjera zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2025. godinu, te dala je saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite o odobravanju 20.000 KM pomoći Općini Kladanj za hitne intervencije uslijed prirodne ili druge nesreće uzrokovane velikim požarom na Gradskoj deponiji Stanovi, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime