U petak u Srebreniku debata o Povelji Kulina bana: Treba li ovaj dan biti državni praznik?

0
199

Manifestacija OGUS pred sami kraj donosi poslasticu za sve ljubitelje historije i debate. Povodom obilježavanja Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenata u bosanskoj historiji, koja je napisana 29. avgusta 1189. godine, u okviru manifestacije OGUS a u organizaciji “Škole debate” Srebrenik, biće upriličena debata za koju organizatori tvrde da će biti najbolja i najzanimljivija do sada!

Debata će biti održana u petak, 30. avgusta od 18:00 sati, a tema koja će dominirati te večeri je: “Dan Povelje Kulina bana treba biti državni praznik – DA ili NE?”.


Ova zanimljiva debata okupit će vrhunske debatante koji će na jedinstven način raspravljati o historijskim činjenicama i tajnama koje okružuju Povelju Kulina bana i srednjovjekovnu Bosnu. Publika će imati priliku čuti zanimljive historijske činjenice o Bosni i njenim vladarima i saznati mnogo vrijednih činjenica o ovom značajnom periodu naše prošlosti.

Očekuje vas nadmetanje najboljih debatanata, dinamična argumentacija i prilika da saznate više o historijskom značaju Povelje Kulina Bana. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže i budu dio ove fascinantne historijske večeri. Ulaz je slobodan, a znanje i rasprava neprocjenjivi

Srednjovjekovni bosanski vladar, ban Kulin 1189. 29.8. godine izdao je dubrovačkom knezu povelju kojom mu je garantirao slobodu trgovine u Bosni. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i Povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. vijeku i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru. Smatra se i “rodnim listom” bosanske državnosti. Iz sadržaja Povelje Kulina bana jasno se može uočiti činjenica da je Bosna već u 12. vijeku imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara, mada o tome postoje dokazi i iz 10. vijeka.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, otuđen u 19. vijeku, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu u Rusiji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime