Riža – više od hrane: Vaš saveznik protiv vlage i neprijatnih mirisa u ormaru

0
72

Trik da se voda “izvlači” iz telefona rižom star je zapravo decenijama. Koristili su ga fotografi koji su posjećivali tropske lokacije i uz pomoć riže su štitili svoju opremu od vlage.

Poznato je i da voda u kojoj je odstojala riža ima blagotvorna svojstva za kožu i kosu, a Japanke su najviše popularizovale trend korištenja rižine vode za njegu.

Takođe, za čašu sirove riže kažu da je odličan lijek protiv neprijatnih mirisa ili vlažnosti u domu.

Riža vam može pomoći da se riješite vlage u ormaru. Ako želite da isprobate ovaj trik, rižu možete staviti u papirne ili platnene kese u ormar, kao i u otvorenu teglu. Ali budite oprezni – kada je riža mokra i izložena vazduhu sa niskom vlažnošću, zrna će pustiti vodu. Zbog toga se zrna moraju redovno mijenjati.

Takođe, od riže možete da napravite i prirodni osvježivač za ormar koji će vašu garderobu držati svježom i mirisnom. Biće vam potrebni staklena tegla, riža i par kapi eteričnog ulja. Riža će apsorbovati sve mirise eteričnog ulja pa će prostorija u trenu zamirisati. Ovaj način je potpuno prirodan, a miris će trajati i do nekoliko mjeseci. Osim toga, znatno je bolji izbor od kupovnih osvježivača za vazduh, jer su oni prepuni hemikalija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime