Sjećanje na heroje: Sutra u Srebreniku obilježavanje 33. godišnjice mobilizacije policije Republike BiH

0
140

Srebrenik će sutra obilježiti 33 godine od jednog od ključnih trenutaka za odbranu Bosne i Hercegovine – mobilizacije policije Republike BiH, koja je 19. septembra 1991. godine odigrala presudnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i sigurnosti građana.

Program obilježavanja počinje u 10:00 sati polaganjem cvijeća na spomen-ploču poginulim policajcima ispred Policijske stanice Srebrenik. Cvijeće će biti položeno i na centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u centru grada, te na spomen-kosturnicu u gradskom parku. Nakon toga, bit će održan referat o važnosti ovog datuma, a program će završiti druženjem i svečanim ručkom na planinarskom domu Lipici na Majevici.

U vrijeme kada se BiH suočavala s prijetnjom rata, policija je bila prva organizirana formacija koja je stala u zaštitu građana. Iako nedovoljno opremljeni, pokazali je neviđenu hrabrost i odlučnost. Policajci su, u teškim uvjetima, obezbjeđivali ključne objekte, komunicirali i štitili građane, te kasnije dali veliki doprinos formiranju Armije RBiH. Nažalost, šest hrabrih policajaca iz Srebrenika dalo je svoje živote za nezavisnost i suverenitet naše domovine, a oko 40 njih je teže i lakše ranjeno.

Pripadnici policije su, uz druge patriotske snage, igrali ključnu ulogu u organizovanju odbrane tokom agresije, istovremeno radeći na održavanju javnog reda, sprječavanju kriminala i borbi protiv ratnih zločina.

Osim obilježavanja ove važne godišnjice, sutra će biti proslavljen i mali jubilej – 10 godina od osnivanja Udruženja “Policajci Srebrenika 1991–1995”. Udruženje je u protekloj deceniji radilo na očuvanju sjećanja na herojsku borbu svojih članova, od kojih su mnogi dali živote za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Tim povodom, Udruženje upućuje iskrene čestitke svim policajcima koji su učestvovali u odbrani i izgradnji naše domovine, uz poruku da njihova hrabrost i žrtva nikada neće biti zaboravljene. Takođe, pozivaju i građane da im se pridruže u obilježavanju ovog značajnog datuma.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime