Spoj tradicije i kulture: U Puračiću održano 11. puračko ćaskanje

0
119

Proteklog vikenda u staroj bosanskoj čaršiji Puračić, Kulturno umjetničko društvo “Puračić” uspješno je održalo jedanaestu po redu manifestaciju pod nazivom Puračko ćaskanje, koja je posvećena očuvanju i promociji lokalnog specijaliteta – Puračke ćaske. Ovo tradicionalno jelo već se nalazi na Listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je započela okruglim stolom na kojem se govorilo o značaju očuvanja recepata i tehnika pripreme tradicionalnih bosanskih jela. Stručnjaci iz oblasti ishrane i kulturnog naslijeđa diskutovali su o važnosti ovih vrijednosti, s ciljem da se one prenesu budućim generacijama. U takmičarskom dijelu programa, majstori kulinarstva pokazali su svoje vještine u pripremi najbolje Puračke ćaske, dok je publika imala priliku uživati u bogatom kulturnom programu, uključujući tradicionalne igre, pjesme i zanimljiva sportska takmičenja.

Kao i prethodnih godina, primarni cilj manifestacije bio je očuvanje bosanske kulinarske tradicije, s posebnim naglaskom na zaštitu recepta Puračke ćaske. Osim toga, događaj je imao za cilj ponovno oživljavanje starih običaja okupljanja i zajedničkog uživanja u hrani.

Ove godine, manifestacija je dodatno obogatila turističku ponudu Puračića i okolnih krajeva, privlačeći učesnike i posjetitelje ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i šireg regiona. Stručni žiri proglasio je najbolje timove, nagradivši ih zlatnom, srebrnom i bronzanom ćaskom. Takmičari iz različitih dijelova zemlje, kao i učesnici iz regije, doprinijeli su međunarodnom karakteru ovog događaja.

KUD “Puračić” je tokom posljednje decenije uložio značajne napore u istraživanje i promociju Puračke ćaske, a najavljeno je da će nastojati da ovo jelo bude uvršteno i na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Ove godine, manifestacija je bila i dio UNESCO-ovog Međunarodnog dana nematerijalnog kulturnog naslijeđa, čime je dodatno potvrđena njena vrijednost u očuvanju kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime