Sve je spremno za tradicionalni Purački vašar koji počinje u subotu 12. oktobra

0
125

Sve je spremno za vašar u Puračiću. Ovaj vašar je jedna od najstarijih manifestacija ovog tipa u Evropi te najstarija u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj koji mnogi zovu bosanskim Oktoberfestom, ove godine će se održati po 161 put, a počinje u subotu, 12. oktobra i trajat će do ponedjeljka 14. oktobra.

Vašar u Puračiću privlači izlagače i posjetioce iz svih dijelova BiH ali i regiona, ima duboko ukorijenjenu tradiciju koja se proteže kroz vijekove. Njegovo održavanje nije bilo prekinuto ni tokom Prvog ni Drugog svjetskog rata, što svjedoči o njegovoj važnosti za lokalnu zajednicu. Mještani su često koristili vašar kao vremensku oznaku u svakodnevnom životu, govoreći “tri sedmice do vašara” ili “sedam sedmica nakon vašara” kako bi istaknuli važne događaje. Ovaj događaj uvijek je predstavljao priliku za trgovinu, zabavu i društveno okupljanje, te je imao poseban značaj za širu regiju.

Jedini prekid u ovoj dugoj tradiciji desio se tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992–1995, ali po završetku sukoba, vašar je ponovo zaživio i obnovio svoj status kao jedan od ključnih događaja za lokalno stanovništvo. Nažalost, pandemija COVID-19 2020. i 2021. godine nakratko je zaustavila njegovo održavanje, no duh vašara je djelimično očuvan kroz aktivnosti lokalnog kulturno-umjetničkog društva “Puračić”

Purački vašar iobećava bogatu ponudu i nezaboravan doživljaj za sve koji ga posjete, a kao i svake godine, tokom tri dana trajanja vašara, glavne saobraćajnice kroz Puračić bit će zatvorene za vozila. Umjesto njih, posjetioci će moći istražiti stotine štandova s raznovrsnom ponudom – od tradicionalnih proizvoda do modernih zanatskih radova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime