Žene iz Srebrenika čuvaju tradiciju: Udruženje “Diva” na manifestaciji “Etno street art” u Vogošći.

0
351

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine, Vogošća je bila domaćin jedinstvene manifestacije pod nazivom “Etno street art”. Ovaj događaj, koji je organizovalo Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije “Sahan”, okupio je zaljubljenike u tradiciju i rukotvorine, s ciljem očuvanja vještina pletenja vunenih priglavaka. Takmičenje je predstavljalo priliku da se održe stari zanati i prenesu nova znanja koja doprinose osnaživanju žena.

Pletenje priglavaka, kao dio našeg kulturnog nasljeđa, ima bogatu tradiciju, a posebnu vrijednost dodaju rukotvorine koje krase originalni motivi specifični za različite krajeve Bosne i Hercegovine. Na ovom takmičenju, žene koje su odrasle uz tradiciju ručnog rada pokazale su svoje umijeće u pletenju priglavaka sa motivima iz njihovih krajeva.

Manifestacija je, pored lokalnih udruženja i posjetilaca, privukla i udruženja iz cijele zemlje, uključujući predstavnike iz Sarajeva, Breze, Prozora, Živinica, Ljubine i Srebrenika. Grad Srebrenik je na ovoj manifestaciji ponosno predstavljalo Udruženje “Diva”, čije su članice izrađivale priglavke s motivima karakterističnim za svoj kraj. Njihova posvećenost očuvanju kulture i promociji Grada Srebrenika i starih zanata ovoga kraja nije ostala nezapažena, a pored samog takmičenja,Dive su privukle pažnju i svojim domaćim proizvodima, koji su bili dostupni posjetiocima na manifestaciji.

Osim takmičarskog dijela, manifestacija je posjetiocima pružila mogućnost da kupe rukotvorine i domaće proizvode. Cilj projekta je da se tradicionalni ručni radovi i proizvodi učine vidljivima i prepoznatljivima, ne samo unutar Bosne i Hercegovine nego i širom svijeta, te da se ženama omogući ekonomska neovisnost kroz očuvanje starih zanata.

U okviru kulturno zabavnog programa pjesmom i igrom prisutne su počastili: Hasiba Agić, Hor “Zlatne godine”, Mješoviti ansambl “Nota” i članovi Kulturno umjetničkog društva „Vogošća“.

Ova manifestacija naglašava značaj očuvanja kulturnog nasljeđa, dok ujedno podstiče očuvanje raznolikosti i tradicionalnih vrijednosti koje nas čine jedinstvenima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime