“Kradljivica energije” od koje pati 25% svjetske populacije: ANEMIJA – Kako je prepoznati? Koje namirnice popravljaju krvnu sliku?

0
439

Anemija je stanje koje se javlja kada naš organizam nema dovoljno hemoglobina, što može izazvati umor, slabost i nedostatak energije. Jednolična ishrana, pretjerana upotreba alkohola i kafe, vegeterijanstvo, nepravilno sprovođenje posta, drastične dijete za mršavljenje, izbjegavanje svježeg voća i povrća i sl. povećavaju mogućnost za pojavu anemije.

Neki od simptoma anemije su: slabost, kratkoća daha, vrtoglavica, ubrzan ili nepravilan rad srca, zujanje u ušima, glavobolja, hladne ruke ili noge, blijeda ili žuta koža i bol u prsima.

Žene koje imaju obilne  menstruacije, trudnice, te osobe s hroničnim zdravstvenim stanjem najviše su izložene ovoj bolesti. Rizik od anemije raste kako ljudi stare.

Liječenje anemije ovisi o tome što je uzrokuje. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza gotovo je uvijek posljedica gubitka krvi – kojeg ne moramo ni biti svjesni, može se raditi o laganom unutarnjem krvarenju koje nam dugoročno iscrpljuje organizam.  Druge anemije, poput one uzrokovane nedostatkom folata ili B-12, mogu biti posljedica loše prehrane ili nemogućnosti apsorpcije vitamina u gastrointestinalnom traktu.

Ukoliko se često osjećate iscrpljeno, bezvoljno ili imate problema sa koncentracijom, vrijeme je da provjerite svoje zdravlje.  U Poliklinici Medical Irac u Tuzli kreirali su panel koji je veoma značajan za dijagnostiku anemije, a koji sadrži sljedeće analize: kompletna krvna slika, željezo, feritin, TIBC, UIBC. Sve potrebne analize u sklopu paketa možete obaviti po cijeni od 50 KM.  

Što se tiče ishrane, naš najbolji saveznik u borbi protiv anemije  su sljedeće namirnice:

Crveno meso – Željezo u crvenom mesu se nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima. Preporučljivo je barem jednom do dva puta sedmično jesti crveno meso, najbolje kuhano. Jetrica, srce i bubreg također sadrže bogat nivo željeza, kao i vitamin B12. U ishrani osoba sa anemijom, pored crvenog mesa takođe treba da dominiraju: pileće i ćureće meso, iznutrice, gljive, žumance, riba – posebno tunjevina, školjke.

Špinat – Bogat je izvor željeza, kalcija, vitamina A, E i B9 i vlakana. Pola šoljice kuhanog špinata čini 20 posto preporučene dnevne količine željeza.  Možete ga uključiti u prehranu na razne načine – od korištenja u salatama pa sve do zelenih sokova. Preporučuje se i konzumiranje ostalog zelenog lisnatog povrća, mahunarki, rotkvica, kao i crvenog i bijelog luka.

Cvekla – Jedan kilogram cvekle sadrži čak dekagram minerala, od toga najviše kalija, natrija, kalcija te mangana, željeza, bakra, cinka, joda, sumpora, broma. Sok od cvekle dobra je pomoć kod anemije. Izribajte ili u sokovniku izmiksajte cveku te dnevno popijte barem čašu ovog soka. U sok obavezno dodajte i nekoliko kapi svježeg limuna i po želji malo meda. Osim soka, cveklu možete kuhati ili jesti kao salatu.

Hurme i smokve – Hurme su prava multivitaminska bomba, usporavaju starenje stanica, liječe anemiju, poboljšavaju probavu, a osobito su djelotvorne kod zatvora. Suhe smokve su također odličan saveznik u borbi protiv anemije, samo četiri suhe smokve dnevno čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza. Takođe preporučuje se i ostalo sušeno voće, jezgrasto voće i sjemenke.

Tamna čokolada – odličan je saveznik u borbi protiv anemije. To je primjer namirnice koja sadrži željezo u velikim količinama, a sve zahvaljujući zrnima kakaa koja su puna željeza, ali i polifenola.

Namirnice koje sadrže bakar (sir, žumance, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, kajsije, trešnje i sušene smokve) pomažu u apsorpciji gvožđa. Integralne žitarice su dobar izvor gvožđa, ali ih ne treba jesti istovremeno sa ostalim namirnicama koje su bogate gvožđem.

Preporuka pripravaka kod anemije: Narendati pola kg jabuka, pola kg cvekle i pola kg mrkve. Ostaviti da odstoji preko noći, ocijediti i dodati pola kg meda. Uzima se po jedna supena kašika tri puta na dan. Takođe, čaj od koprive je odličan napitak u borbi protiv anemije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime