APRIL U VRTU: Šta raditi i saditi, na šta posebno obratiti pažnju?

0
762

Jedan od najljepših mjeseci za radove u vrtu je upravo mjesec april.  Dani su sve duži, vrijeme je idealno, ni pretoplo ni prehladno a zemlja dovoljno vlažna.

Iskusni vrtlari preporučuju da do polovine mjeseca sijete grašak, mrkvu, salatu, rotkvice i poriluk te posadite crveni i bijeli luk. Ove vrste ne vole visoke temperature pa ako još niste, što ranije ih stavite u zemlju.

Druga polovina mjeseca idealna je za posijati grah, mahune i bamiju, a direktnom sjetvom u zemlju – pod motiku, tada možete posijati paradajz, papriku, tikvice, krastavce i patlidžan, ali i začinsko bilje poput bosiljka, vlasca, ružmarina, kadulje. Ipak, budite oprezni i spremni na jutarnje mrazeve. Preporučljivo je pratitivremensku prognozu i prema tome praviti planove za radove u vrtu. Bolje je i pričekati kraj mjeseca nego da ostanete bez usjeva, piše agroklub.

Početak druge polovine mjeseca aprila idealan je za posijati kukuruz, krompir, cveklu, blitvu, celer, kopar, peršun, a i presadnice kupusa, cvjetače  i drugih kupusnjača.

April je pravo vrijeme i za pripremu biljnih gnojiva. Napravite sami biljno gnojivo, naberite koprive, crnog sljeza i gaveza te potopite u vodu. Kada fermentira, dobili ste prirodno NPK gnojivo.

Biljke koje uklanjate dok pripremate gredica za sadnju i sjetvu, ostavite na hrpici, a kada se osuše, koristite ih kao malč.

Takođe u aprilu možete pripremiti i ostale gredice za sadnju presadnica u maju, kao što su paradajz, paprika, tikvice, krastavci i drugo. Ako je razdoblje sušno, prekrijte ih malčem da se vlaga u zemlji što duže zadrži.

I neka vas sunce ne prevari, u ovom mjesecu itekako možete izgorjeti, stoga dok radite u vrtu obavezno se zaštitite svjetlom odjećom i šeširom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime