AZRA ZNA: Kako sačuvati vid i smanjiti umor i naprezanje očiju prilikom rada na računaru!

0
511

U današnje vrijeme skoro da i nema osobe koja ne koristi računar na radnom mjestu ali i kod kuće.  Zbog toga je jedan od najučestalijih problema naprezanje i umor očiju, a brojna istraživanja pokazuju da se umor očiju te drugi simptomi problema s vidom javljaju kod više od 50% zaposlenika koji radno vrijeme provode za računarom.

Izraženi umor očiju sa sobom nosi i niz drugih poteškoća, pa se tako gotovo 60% ljudi koji svakodnevno koriste računare i digitalne uređaje suočava s bolom u očima, glavoboljom, umorom, gubitkom koncentracije i drugim simptomima uzrokovanim naprezanjem očiju.

Neki od jasnih znakova umora očiju jesu bol i napetost oko očiju i sljepoočnice koja se može širiti na glavu, vrat i leđa, crvenilo i suhoća očiju, zamagljen ili dvostruki vid, povećana osjetljivost na svjetlost, osjećaj umora i glavobolja.

Prilikom gledanja u zaslon računara, trepćemo čak 66% manje nego inače pa tako i značajno manje vlažimo oči. A ako je još i prostor u kojem boravimo klimatiziran ili grijan, suhoću očiju gotovo je nemoguće izbjeći. Zbog toga je preporučljivo da osim kapanja umjetnih suza koje mogu trenutno olakšati simptome suhog oka, treptati što češće.

Možete pokušati i s jednom vježbom za oči – svakih 20 minuta trepnite 10 puta. Jednostavna, a vrlo korisna, ova vježba održavat će vaše oči vlažnima i štititi ih od umora.

Odsjaj i svjetlina zaslona računara mogu uvelike doprinijeti naprezanju i brzom umaranju očiju, stoga je vrlo važno da prilagodite postavke zaslona računara i smanjite odsjaj. Također možete povećati veličinu teksta i pojačati kontrast kako bi vam se oči što manje naprezale.

Ako nemate dioptriju te vam nisu potrebne dioptrijske naočale, preporučuje se nošenje naočala za rad na računaru, koje će značajno smanjiti umor očiju.

Kako biste smanjili rizik od umora očiju, ali i bolova u vratu, leđima i ramenima, preporučljivo je praviti pauze te se s vremena na vrijeme udaljiti od računara. Pauza od 10 minuta svakih sat vremena omogućit će vašim očima da se opuste i regeneriraju.

I ono najvažnije,  redovno obavljajte specijalistički pregled očiju. Jedino tako ćete na vrijeme otkriti ili spriječiti potencijalno ozbiljnije bolesti oka te dobiti stručne savjete za održavanje očnog zdravlja.

Osim toga, postoji i šansa da imate dioptriju koja zahtijeva nošenje dioptrijskih naočala, a za koju ne znate. Ako pak već nosite naočale, tada je moguće da vam se dioptrija povećala.

U optici Ustavdić u Gračanici, Živinicama i Gradačcu možete uraditi besplatnu kontrolu dioptrije i pregled oka beskontaktnom metodom, a na raspolaganju vam je i širok izbor  vrhunskih,  najmodernijih dioptrijskih okvira i naočalnih stakala, kontaktnih sočiva i otopina za kontaktna sočiva.

O uslugama koje nudi optika Ustavdić informišite se na web sajtu https://www.optikaustavdic.com/

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime