PLANIRATE PUTOVATI U VENECIJU? OVO MORATE ZNATI A POČINJE OD 25. APRILA!

0
133

Jednodnevni izletnici koji žele uskoro posjetiti historijsko područje Venecije morat će unaprijed rezervirati posjetu i platiti ulaz od 5 eura, otkrili su gradski zvaničnici.

Takva mjera je poduzeta u nastojanju da se upravlja masovnim turizmom i zaštiti historijski grad Venecija. Ljudi koji prekrše pravila biće kažnjeni novčanom kaznom u rasponu od 50 do 300 evra, uz naknadu od 10 evra.

Na određene dane, svi posjetitelji Venecije morat će registrirati svoje prisustvo u gradu popunjavanjem online obrasca na web stranici Venice Access Fee . Prema riječima zvaničnika, dostavljeni podaci će im pomoći da planiraju i upravljaju brojem posjetilaca.

Međutim, neke kategorije će biti isključene iz ove naknade, kao što su oni koji borave preko noći u Veneciji, bilo u slobodno vrijeme ili u poslovne svrhe, oni koji posjećuju porodicu ili studiraju. Takođe, osobe rođene u Veneciji i maloljetnici mlađi od 14 godina isključeni su iz ove naknade.

Povodom nove politike, gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro objasnio je da neće ograničavati dozvoljeni broj posjetilaca.

Kako je dalje objavljeno, kada se posjetioci registriraju na web stranici, dobiće QR kod. Ovaj kod, aktivan od 8:30 do 16:00, mora biti prikazan na ulaznim mjestima kao što su željeznička stanica, Piazzale Roma, općinsko parkiralište, određena mjesta na plaži i Trg Svetog Marka. Štaviše, očekuje se da će se nasumične provjere odvijati širom grada.

Od sada, pojedinci koji stignu u Veneciju bez QR koda mogu isti kupiti u posljednjem trenutku bilo na svojim pametnim telefonima ili na određenim kioscima koji se nalaze u blizini pristupnih tačaka.

Za pojedince koji krše pravila, zvaničnici su upozorili na novčane kazne u rasponu od 50 do 300 eura, uz naknadu od 10 eura.

Počevši od juna, Venecija će zabraniti velike turističke grupe i zvučnike.

Navodno se posljednjih godina historijski grad Venecija suočio s izazovima u očuvanju svog prepoznatljivog karaktera zbog klimatskih promjena, porasta nivoa mora i uticaja masovnog turizma.

Stoga su vlasti Venecije uvele neke mjere, uključujući i odluku o zabrani velikih turističkih grupa i razglasa . Ova politika, za koju se očekuje da stupi na snagu u junu 2024., ima za cilj bolje upravljanje prekomjernim turizmom i zaštitu grada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime