OBAVEZNO U BAŠTI POSADITE OVO CVIJEĆE:  PRELIJEPOG JE IZGLEDA I MIRISA A ŠTITI KUPUS, PARADAJZ, KROMPIR

0
175

Naše nane oduvijek su znale da određeno cvijeće treba saditi uz povrće pa se tako u seoskim vrtovima uvijek moglo vidjeti pomiješano cvijeće i povrće, praveći simbiozu lijepog i korisnog. Najčešće korišteno cvijeće u takvim vrtovima su  kod nas omiljene  kadifice.

Postoji preko 50 vrsta kadifica a omiljena je vrsta u zaštiti biljaka, jer čisti zemljište od nematoda. Nije zahtjevna i cvjeta sve do kasne jeseni. Odgovaraju joj osunčani tereni, ali može podnijeti djelimičnu sjenu tokom drugog dijela dana. Trebat će joj najmanje šest sati svjetlosti. Ne podnosi preveliku vlagu. Na prevlažnim mjestima obolijeva od pepelnice.

Odličan je čistač zemljišta od nematode (raznih vrsta crva, glista i sličnih nametnika). Najviše se koristi u proizvodnji kupusa koji često pati od ovih štetnika. Takođe, kadifica posađena u blizini paradajza, patlidžana i krompira štiti ih od krompirove zlatice.

Takođe, od kadifice se pripremaju sredstva za zaštitu od pripadnika porodice Hemiptera. Istraživanja su pokazala da ekstrakt ove biljke pokazuje efikasnost kod suzbijanja plamenjače do 60 posto, pjegavosti plodova i opekotina od Sunca. Posebno je učinkovit kod zaštite paradajza.

Međutim, svaka medalja ima dvije strane pa tako i kadifica na neke biljke može imati negativan uticaj. Korijen salate u njenom prisustvu se slabije razvija, sjeme luka ima manju klijavost.

Takođe iz cvijeta kadifice dobija se eterično ulje koje se koristi u parfimeriji. Upotrebljava se i za dobivanje prirodnih boja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime