VIDEO: Magistrica poljoprivrede pravi najukusnije kolače! Zavirite u “Kuću od agde” – oazu sreće i najljepših okusa

0
890

Domaći kolači nisu samo hrana, to je miris djetinjstva, okus porodice i slatka toplina zajedništva. Nema ničega što može nadmašiti okus domaćih, tradicionalnih slastica pripremljenih sa ljubavlju i pažnjom, a upravo takve, po mišljenju mnogih su slastice koje se prave u “Kući od agde” u Tinji.

Neki se i našale da moraju biti među najukusnijima kada ih pravi magistrica poljoprivrede Havka Mustafić. No, kada je hrana u pitanju, ja nikome ne vjerujem na riječ, pa sam morala lično da se uvjerim u istinitost tvrdnji o Havkinim kolačima, pa sam se zaputila u Tinju.

Havka je inače iz Srebrenice, odrasla u Tinji, gdje trenutno i živi sa mužem. Završila je Tehnološki fakultet u Tuzli, a 2018. godine stekla je zvanje Magistar poljoprivrede.  

Kroz brojne kulture hrana i romantika se blisko prepliću a svima nam je poznata izreka da put do srca muškarca vodi preko želudca. U Havkinom slučaju dovela je i do uspješnog biznisa, jer je kroz kuhanje za muža došla na ideju da na tome zasnuje i svoj biznis .

Vrijeme korone iskoristila je da se okuša u pripremi tradicionalnih slastica. Odmah su krenule i prve narudžbe, što je i nju samu iznenadilo ali i usrećilo. To joj je, kako kaže, bio jasan znak da je na pravom putu i da treba nastaviti svoju slatku priču.

Svaki početak je težak, pa ni Havka nije bila izuzetak ovog nepisanog pravila ali na njenu sreću, imala je veliku podršku i oslonac u svome mužu. I ne samo to, nego i najvećeg “kritičara” ali i “investitora” obzirom da je prvi novac koji je uložila u svoj mali biznis bio upravo novac koji je njen muž dobio za svoj rođendan.  Od njegovog rođendanskog novca kupila je kalupe i prvi material za izradu kolača i torti, i tako je počela jedna uspješna poslovna priča.

Iz dana u dan njene slastice postajale su sve “popularnije” i traženije pa je Havka odlučila da pokrene vlastiti biznis i malo ozbiljnije se posveti onome što je usrećuje a čime ona usrećuje druge, te je krajem decembra 2023. godine registrovala obrt.  

Ono što sa ponosom ističe jeste podrška ljudi iz komšiluka, koji su bili i prvi kupci te i do danas ostali vjerni Kući od agde.

Hurmašice, ružice, kadaif, baklava, kokos baklava, mix pakovanja kremastih kolača ali i agdali kolača, kao i prelijepe torte po narudžbi, sve to Havka pravi u svojoj oazi  sreće i najljepših okusa – u Kući od agde.

Havkin čuveni kadaif, baklava i ružice stigli su i do Slovenije ali i do drugih zemalja u regionu. Kako nam je otkrila, ima nekoliko stalnih kupaca koji svaki put kada dođu u BiH na odmor sve vrijeme boravka u domovini uživaju u njenim kolačima, te obavezno kada se vraćaju kući ponesu po nekoliko pakovanja tradicionalnih bosanskih agdali kolača.

Ova 28-godišnja majstorica u pripremi kolača, kao i većina mladih u BiH ne radi u struci ali kako kaže, sretna je u svojoj maloj oazi najljepših okusa, gdje uživa u pravljenju poslastica po originalnim receptima. Posao u struci joj uopšte ne nedostaje, čak štaviše, kada bi birala između struke i slastičarstva, uvijek bi se odlučila za slastičarstvo jer je to ipak, kako nam reče, veća ljubav.

U nekoj skorijoj budućnosti postoji mogućnost da sa mužem otvori i neki restoran u kojem će posluživati svoje agdali i ostale slastice ali za sada je sretna i zadovoljna upravo onim što trenutno ima.

A da li se u Kući od agde prave najukusnije slastice? Ja vam to definitivno mogu potvrditi ali vi mi nemojte vjerovati na riječ nego sami provjerite 😉   

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime