GDJE ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE? Predlažemo nekoliko TOP destinacija u BiH koje vrijedi posjetiti!

0
212

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj su neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine. Mnogi će spojiti petak i tako dobiti čak pet neradnih dana, sasvim dovoljno za jedan mini odmor i putovanje.

Naša domovina bogata je jezerima, rijekama, planinama, parkovima, šumama i netaknutom prirodom, što je čini idealnom za vikend putovanja ali i istraživanje novih i neotkrivenih mjesta.

Ukoliko volite čistu vodu, zelenilo, cvrkut ptica i zvuk vodopada, preporučujemo da posjetite Plivske vodopade u kraljevskom Jajcu. Jedini vodopad u centru grada nastali prirodnim putem oduševiće vas svojom ljepotom i pružit će vam odmor i relaksaciju. Inače, ovaj vodopad visine  je 22,2 metra, te je ubrojan među 12 najljepših vodopada na svijetu.

Jajce odiše tradicijom i duhom prošlih vremena, kao  prirodnim krajolicima, lijepim lokacijama a ono što će vam mnogi preporučiti da posjetite u ovog gradu jesu Mlinčići, nacionalni spomenik koji privlači turiste iz cijelog svijeta i koje će vas oduševiti svojom ljepotom i vratiti uspomene na neka starija, ljepša vremena. Pored mlinčića se nalazi park sa klupama, ljetni bar, izvori, patke, izletište i Most Ljubavi.

Jajce još nazivaju “muzej na otvorenom”, što svakako jeste, stoga za posjetu ovom gradu izdvojite par dana kako bi obišli sva prelijepa mjesta poput Dizdareve ili ženske džamije, Franjevačkog samostana u kojem, vjerovali ili ne je posljednji bosanski kralj u staklenom sanduku. Tu je i kraljev grob ispod huma Stjepan Tomašević, kao i Muzej II zasjedanja AVNOJ-a.

Blagaj je jedno od mjesta u BiH koje definitivno vrijedi posjetiti. Izvorište Bune je jedno od najvećih i zasigurno najljepših u Evropi. Voda izbija ispod 200 metara okomite litice, na čijem vrhu se nalazi ruševina starog grada Herceg – Stjepana, posljednjeg vladara Hercegovine, prije otomanske vlasti. Vidjevši toliku količinu vode koja sama od sebe tvori rijeku, vjerovatno je i turski sultan bio impresioniran time, pa je naredio da se pored Vrela Bune sagradi predivna Derviška tekija, koja danas predstavlja najmističnije mjesto u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Čuveni putopisac Evlija Čelebija je u 18. vijeku nazvao Travnik “grad sa hiljadu vrela”, a danas je ovo malo mjesto, smješteno u samom središtu Bosne i Hercegovine jedan od najautentičnijih gradova naše zemlje, sa zaista posebnim šmekom i velikim brojem značajnih istorijskih stvari. Neki ga stoga nazivaju i “muzej pod otvorenim nebom“, a grad je čak 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata. Danas je posebno poznat po tome što se u njemu nalazi najveći broj očuvanih turbeta na području BiH – ukupno sedam.

Travnička sahat kula na Musali, Šarena džamija Sulejmanija, Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića, Misteriozni gradovi Vrbenac i Škaf, Ilhamijino turbe, Elči Ibrahim-pašina medresa…samo su neke od znamenitosti koje vrijedi vidjeti u vezirskom gradu. I obavezno popiti kahvu u “Lutvinoj kahvi” mjesto gdje 1807. godine počinje i 7 godina kasnije se završava radnja Ive Andrića „Travnička hronika“.Neobična kafana na Plavoj rijeci, sa još neobičnijim prozorima i unutrašnjim vratima, pomoći će vam da se vratite u ta vremena kada su se u njoj okupljali begovi, kako je navedeno u romanu.

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada! Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. Pored jezera, u sklopu ovog kompleksa nalaze se i Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Razlog više da posjetite Tuzlu jeste manifestacija “Proljeće u Tuzli” koja traje do 20. maja, a obiluje brojnim zabavnim sadržajima, među kojima je i 22 metra visok panoramski točak, atrakcija koja privlači posjetioce svih uzrasta iz svih krajeva naše zemlje ali i regiona a postavljen je na Trgu slobode Tuzli.  

Ako želite odmor za dušu, tražite onaj mali kutak raja gdje možete uživati u prelijepoj i netaknutoj prirodi naše zemlje i bijeg od svih problema, to mjesto su definitivno Japodski otoci. Udaljeni svega nekoliko kilometara od grada Bihaća i smješteni na pet riječnih ada na vjerovatno najljepšoj rijeci naše zemlje, jedinoj Uni, Japodski otoci predstavljaju savršenstvo prirode u svakom svom obliku. Kada se na ovih pet riječnih ada gleda iz zraka, one daju jedinstvenu sliku „srca prirode“.

Tu je i jedan od četiri Nacionalna parka u BiH, Nacionalni park Una, u kojem se nalazi se istoimena Rijeka koja je u Rimskom carstvu dobila ime Una-Jedina jer je smatrana najljepšom rijekom. Zbog svoje brzine, velikog broja slapova i kaskada, Una je savršeno mjesto za rafting, pa ljubitelji adrenalinskih spotorva često i organizuju rafting na ovoj rijeci. Ono što njenu ljepotu dodatno krasi jeste 24 metra visok vodopad, Štrbački buk, koji se sastoji iz nekoliko vodopada koji se nadovezuju, čineći magičan prizor usred guste šume. Ovaj prirodni fenomen danas je omiljeno mjesto ljubitelja prirode, ronjenja i pecanja. Oko 24 kilometra uzvodno od Štrbačkog buka, nalaze se i Martinbrodski slapovi, najveći na rijeci Uni.

Kad smo kod vodopada, svakako preporučujem i vodopade Kravice, na rijeci Trebižat, na nekih 40 kilometara udaljenosti od Mostara, jedno od najslikovitijih mjesta u BiH. Inače, na ovom mjestu je snimljen kultni jugoslovenski film Orlovi rano lete iz 1966. godine. U blizini vodopada nalazese restorani, kafići i veliki parking, ali i pećina koju možete posjetiti na svom putu ka Kravicama, a obzirom da ni Mostar nije daleko, možete usput posjetiti i Stari Most i ostale znamenitosti u ovom gradu.

Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno, a deset najljepših posjetio je Robert Dacešin, a njegov izbor top 10 najljepših vodopada pogledajte u videu ispod:

Svakako vrijedi pogledati i video “Najljepša mjesta u Bosni i Hercegovini”. Kada pogledate prvi dio, sigurna sam da ćete poželjeti pogledati i preostala dva, stoga napomena da u opisu ovoga videa imate linkove za II i III dio priče o najljepšim mjestima u BiH.

Piramide u Visokom, Titov bunker u Konjicu, Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu,Stari Grad i planina Majevica u Srebreniku, Tvrđava Ostrožac nadomak Cazina, brojna etno sela, izletišta, vrela, jezera, pećine, prekrasne planine…čine neprocjenjivo bogatstvo Bosne I Hercegovine i mjesta koja vrijedi posjetiti i uživati u njihovoj ljepoti. A koje su vaše TOP destinacije u BiH?  

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime