PREPORUKA STRUČNJAKA: Kako “isprati” pesticide i nečistoće iz voća i povrća?

0
295

Konzumiranje voća i povrća koje nije oprano može vas izložiti unosu štetnih bakterija prisutnih u tlu ili pesticida koji se koriste u poljoprivredi. Dodatno, postoji mogućnost da ćete konzumirati i insekte koji su ubrani zajedno s tim proizvodima.

Pranje voća i povrća pomaže u uklanjanju prljavštine i bakterija koje se mogu nalaziti na tim proizvodima. Kada donesete svježe voće i povrće kući, bilo bi dobro da ga prvo temeljito operete kako biste uklonili razne nečistoće koje se nakupljaju na plodovima pri uzgoju, transportu i prodaji.

Međutim, određenim vrstama voća koje sadrži velike tragove pesticida poput jagoda, trešanja, borovnica ili grožđa nije dovoljno samo temeljito pranje, pogotovo ako niste sigurni kako je to voće tretirano. Stoga stručnjaci savjetuju da umjesto da ih samo uronite u sudoper s čistom vodom, namočite ih u mješavinu vode i sode bikarbone (omjer: 1 kašika sode na litar vode) te pustite da stoje dvadesetak minuta u toj otopini. Nakon toga isperite, posušite i uživajte u voću bez razmišljanja o pesticidima, nečistoćama, bakterijama i slično.

Pored sode bikarbone, kombinacija vode i limunovog soka takođe djeluje kao pravi dezinficijens. Samo upotrijebite otopinu od 300 ml vode i 1 ml soka od limuna, potopite bobicegrožđa, jagode ili drugo voće  oko četvrt sata i zatim isperite.

Najučinkovitije rješenje za uklanjanje tragova pesticida s voća poput trešanja, jagoda i grožđa svakako je pranje otopinom na bazi vode i jabučnog octa. Napunite posudu mlakom vodom (300 ml), dodajte jabučni ocat (1 ml) i uronite voće. Ostavite 15 minuta prije nego što ga temeljito isperete.

Nakon što ste oprali voće i povrće, sigurno skladištenje produžiće trajnost, smanjujući pritom rizik od rasta štetnih bakterija. Stručnjaci imaju tri jednostavna savjeta koje možete slijediti: držite svoj hladnjak postavljen na 4 stepena ili niže, hladite sve namirnice koje su kupljene prethodno narezane ili oguljene i držite voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, peradi i morskih proizvoda.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime