SREBRENIK: MJEŠTANI ŠPIONICE ZA SRIJEDU NAJAVILI MIRNE PROTESTE ZBOG GRADNJE KAMENOLOMA

0
2152

Mještani srebreničkog naselja Špionica za srijedu 08. maj najavili su mirne proteste kojima žele iskazati svoje nezadovoljstvo i pokazati da će istrajati u svojoj borbi, te da neće dozvoliti otvaranje kamenoloma u Špionici.

Protiv bespravne gradnje kamenoloma u njihovom mjestu koji bi mogao ozbiljno ugroziti životnu sredinu, porodične kuće pa i živote ljudi u ovom naselju, mještani Špionice bore se već nekoliko godina. Od samog početka nisu bili uključeni u sve procese prikupljanja dozvola, te nisu bili ni upoznati sa planovima investitora da im “pred vratima” otvori kamenolom.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uvažilo je njihovu žalbu, te Odlukom ovoga ministarstva investitor neće moći dobiti dozvole za otvaranje kamenoloma bez saglasnosti Mjesne zajednice Špionica, kao zainteresovane strane. Takođe, Ministarstvo okoliša i tuzima Federacije BiH, osim što nije dalo okolinsku dozvolu, utvrdilo je i neusaglašenost prostorno-planskih dokumenata gradskog i kantonalnog nivoa.

Iz Gradske uprave Grada Srebrenika kažu da u ovom slučaju ne žele zauzimati strane, a ukoliko investitor dobije dozvole zahtijevaće da se zaštiti okoliš te da se sve radi u skladu sa dozvolama.

Mještani poručuju da će istrajati u svojoj borbi i da izgradnju kamenoloma neće dozvoliti, a da su krajnje ozbiljni u namjeri da zaštite svoje domove, živote i okoliš pokazuju i najavljeni protesti koji će biti održani u srijedu, 08. maja od 13:00 sati ispred Doma kulture u Srebreniku.  

Pozivaju sve građane Srebrenika da im se pridruže i podrže ih u njihovoj borbi i poručuju da ovo nije samo problem mještana Špionice, te da bi posljedice rada kamenoloma vrlo brzo osjetili svi građani Srebrenika.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime