Nove cijene ulaznica na Stari Grad Srebrenik: Više pristupačnosti za domaće turiste

0
2545

Ove sezone, posjetioci Starog grada Srebrenik – Tvrđava Gradina, mogu očekivati nove cijene ulaznica koje su prilagođene kako bi domaćim turistima omogućile lakši pristup ovom istorijskom dragulju. Dok su cijene za strane turiste povećane, domaći posjetioci će imati priliku uživati u povoljnijim ulaznicama. Ova promjena je uvedena kako bi se dodatno potaknula posjeta domaćih posjetitelja i omogućilo im da istraže bogatu istoriju i predivan ambijent ovog lokaliteta.

“Kako bismo unaprijedili i sačuvali trenutno stanje naše Gradine, želimo obavijestiti sve posjetioce da smo primorani cijeniti ono što smo naslijedili, te njegovati kako bismo ostavili onima poslije nas. Shodno tome, objavljujemo nove cijene ulaznica koje iznose: za strane turiste 10 KM, da domaće turiste, odnosno državljane BiH cijena ulaznice je 4 KM, za organizovane posjete učenika cijena ulaznice je 2 KM, za organizovane grupe preko 20 osoba – 3 KM, dok je za djecu do 7 godina ulaz na Tvrđavu Gradina besplatan!” – navode iz Turističke zajednice Grada Srebrenika.

Promjene cijena ulaznica za Stari grad Gradina osmišljene su s ciljem da se poveća pristupačnost za domaće turiste, dok se dodatna sredstva prikupljena od stranih posjetitelja koriste za očuvanje i unapređenje ovog dragocjenog lokaliteta. Ova mjera će omogućiti još većem broju ljudi da uživaju u bogatoj istoriji i predivnom ambijentu Starog grada Gradina.

Srebrenička kula jedna je od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH. Bila je dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti. Stari grad Srebrenik sastoji se iz tri dijela koja se nadovezuju jedan na drugi sa četiri kule i omanjim dvorcem. Donji grad čini ulazna kvadratna četvorostrana kula – kapija sa pomoćnom zgradom i dvorištem. Odatle se pored zaobljene četvorostrane kule stiže do platoa na kome se nalazi kasarna, odakle, pored kvadratne četvorostrane kule, vode kamene stepenice do kapije Gornjeg grada odnosno Srebreničke citadele.

U citadeli se nalazi manji dvorac, pored koga je na vrhu stijene iznad ulazne gradske kule – kapije smješten veliki okrugli četvorostrani Donžon. U periodu poslije Osmanlija Srebrenik je bio u izvjesnoj historijskoj zaleđini, pa nema puno svjedočenja o gradu iz perioda austro-ugarske vladavine niti Kraljevine Jugoslavije. Ponovno buđenje doživljava poslije Drugog svjetskog rata.

Do Starog grada dolazi se magistralnim putem M-18 (Sarajevo – Orašje). Ako dolazite prvi put, u centru Srebrenika na semaforima pratite putokaz za Gornji Srebrenik i strmom cestom krenite prema Gradini. Nakon pet kilometara vožnje na velikoj raskrsnici, između seoskog mezarja i trgovine, skrenite desno. Nakon oko 200 metara vožnje ili šetnje po lošem makadamskom putu, naći ćete se na odredištu. Iza metar i pol debelih vanjskih zidova ovog impresivnog zdanja skriva se pravo historijsko blago.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime