USKORO u Srebreniku prva javna punionica električnih automobila

0
156

Grad Srebrenik pridružuje se sve većem broju lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje promovišu održivi razvoj i čistu energiju. JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo započela je sa postavljanjem prve javne punionice za električna vozila u gradu Srebreniku. Ova inicijativa je dio širih napora Elektroprivrede BiH da podrži održivu mobilnost i smanjenje emisije štetnih gasova.

Grad Srebrenik je uspješno aplicirao na javni poziv kod Elektroprivrede BiH, što je omogućilo postavljanje ove važne infrastrukture.

Nova punionica će se nalaziti na parking mjestu ispred Sportskog Rekreativnog Centra Srebrenik, čime će biti lako dostupna svim građanima i posjetiocima grada.

Punionica će biti slobodnostojeća, namijenjena za vanjsku ugradnju i upotrebu, što omogućava jednostavno korištenje u različitim vremenskim uslovima. Kao javna punionica, pravo na korištenje će imati svi vozači električnih vozila, čime se dodatno podstiče prelazak na ekološki prihvatljivija prevozna sredstva.

Tehničke karakteristike punionice obuhvataju AC punjenje električnih vozila sa priključkom “Mode 3 Type 2“, u skladu sa međunarodnim standardom IEC 61851-1. Snaga AC punjenja će biti maksimalno 2 x 22 kW, što omogućava brzo i efikasno punjenje električnih automobila.

Ova inicijativa je u skladu sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, posebno ciljem 7 – Osiguranje pristupa pouzdanim, održivim i modernim izvorima energije za sve, te ciljem 11 – Održivi gradovi i zajednice.

Postavljanjem punionice, Srebrenik ne samo da doprinosi smanjenju zagađenja zraka, već i potiče upotrebu obnovljivih izvora energije i održivih tehnologija.

“Realizacija ovog projekta predstavlja značajan korak ka modernizaciji infrastrukture i unapređenju kvaliteta života građana Srebrenika. Nova punionica će biti značajan podsticaj za vozače da razmotre prelazak na električna vozila, te će poslužiti kao primjer drugim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” – rekao je gradonačelnik Adnan Bjelić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime