TIHI KRADLJIVAC VIDA: Opasnosti povišenog očnog pritiska

0
160

Kada ste posljednji put i da li ste ikad mjerili očni pritisak? Neobične glavobolje, stezanje na području očiju i osjećaj kao da će vam ‘ispasti’ oči, sve to može ukazivati na probleme s očnim pritiskom koji je najvažniji rizični faktor za razvijanje bolesti očnog živca ili glaukoma.

Glaukom je drugi vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu, a oko 5 miliona ljudi u svijetu slijepo je zbog posljedica ove bolesti. Zbog nedostatka simptoma i spore progresije glaukoma koji se još naziva i  „tihim kradljivcem vida“ 50% osoba u razvijenim zemljama ne zna da boluje od glaukoma, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće i oko 90%.

Redovni očni pregledi ključni su za rano otkrivanje i liječenje glaukoma, posebno kod osoba starijih od četrdeset godina, te osoba koje imaju dijabetes, arterijsku hipertenziju, slabu cirkulaciju, oscilacije krvnog pritiska, očnu migrenu i druge rizične faktore poput visoke kratkovidnosti, dugotrajno i često korištenje steroidnih lijekova, povrede oka i slično.

Mjerenje očnog pritiska je uglavnom jedini način da znamo imamo li visok očni pritisak, jer isti ne uzrokuje simptome dok ne ošteti naš očni živac toliko da utiče na naš vid.

Očni pritisak se može mjeriti kontaktnom metodom uz lokalnu anesteziju ili bez dodirivanja, odnosno beskontaktnom metodom.

U optikama USTAVDIĆ u Gračanici, Gradačcu i Živinicama možete izmjeriti vrijednosti očnog pritiska beskontaktnom metodom, bez anestezije odnosno bez ukapavanja kapi u oko i bez ikakvog kontakta sa okom.

Mjerenje se vrši u sjedećem položaju, nisu potrebni nikakvi anestetici u vidu kapi za oči i najvažnija stavka u ovoj priči jeste da nema apsolutno nikakvog dodira sa vašim okom. Aparat izbaci mlaz zraka prema oku, a laser na osnovu položaja rožnjače mjeri vrijednosti očnog pritiska. Bezbolno,vrlo konforno i bez dodira sa okom a sam pregled traje svega nekoliko minuta.

https://www.optikaustavdic.com/

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime