LJETO U BiH: Konjic i Jablaničko jezero – idealna destinacija za nezaboravan odmor!

0
345
DCIM100GOPROGOPR9897.JPG

Konjic i Jablaničko jezero predstavljaju dragulje Hercegovine, nudeći predivne pejzaže, raznovrsne aktivnosti i mirnu atmosferu idealnu za odmor.

Svi koji su barem jednom bili u Konjicu očarani su njegovom ljepotom i brojnim turističkim atrakcijama, a jedna od njih je i eko selo i turistički kompleks “Raj u Raju” smješteno između Konjica i Jablanice u selu Idbar.  Ovaj turistički kompleks udaljen je 60 kilometara od Mostara i isto toliko od Sarajeva,a  na 5 kilometara je od glavnog puta koji povezuje ova dva grada. S koje god strane da dolazite, skrenite u Čelebiće i samo pratite putokaze koji će vas dovesti u ovo nestvarno mjesto koje u potpunosti oslikava naziv “Raj u raju”

Nijedna posjeta Konjicu ne može proći bez posjete Titovom bunkeru, koji je po mišljenju mnogih najstrože čuvana tajna, toliko dobro osmišljena, da su radnici do ovoga mjesta dolazili sa povezom na očima. Bunker je napravljen sa namjerom da se u slučaju nuklearnog napada u njega  skloni Tito sa još 350 osoba. Zidovi tunela su izrađeni ručno od drveta. Cijeli objekat osvjetljava 6.000 neonki, što je zanimljiv podatak, a također ono što je još interesantno jeste da račun za struju danas iznosi 15 000 KM.

Još jedna od atrakcija jeste Partizansko spomen-groblje u Konjicu koje se nalazi na listi nacionalnih spomenika od 2007. godine. S  vidikovca se pruža jedan od najljepših pogleda na ovaj lijepi hercegovački gradić i konjičku ćupriju, a ispod Partizanskog groblja izvode se i tradicionalni skokovi u Kazan.

Stara kamena ćuprija, simbol Konjica, jedan je od najljepših spomenika osmanske arhitekture u BiH, izgrađena je hidžretske 1093. godine, odnosno 1682. godine po gregorijanskom kalendaru. Danas ovaj most, sa šest lukova razlčitih dimenzija, spaja staru jezgru Konjica sa novim dijelom grada na desnoj obali i zaštitni je znak ovog grada na Neretvi.

Ono što takođe preporučujemo da obiđete u Konjicu jeste Čaršijska džamija odnosno  Junuz-Čauševa džamija, Zavičajni muzej, Rodnu kuću Zuke Džumhura, zatim Dom kulture u Konjicu, objekat koji je bio  jedna od najatraktivnijih  građevina u bivšoj Jugoslaviji, te danas ima status Nacionalnog spomenika. Vrijedi posjetiti i Muzej drvorezbarstva koji donosi priču o stoljeću zanata u gradu na Neretvi, o zanatu koji je prije nekoliko godina uvršten na Listu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Veliki broj turista privlači i Boračko jezero, udaljeno 20 km od Konjica, na  420 m nadmorske visine, koje svojom dužinom od 720 metara i širinom od 402 metra, predstavlja ne samo najljepše, nego i najveće planinsko jezero Bosne i Hercegovine.

Nezaobilazna destinacija je i Jablaničko jezero, umjetno akumulacijsko jezero na Neretvi, koje se prostire od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17, a površina jezera iznosi 13 km2. O posebnosti ovog dragulja Hercegovine pisao je i britanski portal Beachatlas, na čijoj se listi top 100 najboljih plaža svijeta našla i plaža Jablaničkog jezera koja je svrstana na 57. mjesto. Jablaničko jezero je idealno za sve ljubitelje vodenih sportova, ribolova i opuštanja na plaži.

Ukoliko planirate putovanje u ovaj prelijepi dio Bosne i Hercegovine, svakako uzmite u obzir boravak u Apartmanu Dina na Jablaničkom jezeru, koji nudi sve što vam je potrebno za ugodan boravak. S tri spavaće sobe, dnevnim boravkom, potpuno opremljenom kuhinjom i modernom kupaonicom, ovaj klimatizirani apartman pruža maksimalan komfor. Privatna plaža i razni sadržaji za sportove na vodi, omogućujući gostima da uživaju u čistom jezeru i predivnim pejzažima, a balkon s pogledom na jezero i terasa za sunčanje dodatno upotpunjuju doživljaj.

Uz besplatan WiFi i privatno parkiralište, apartman nudi i opremu za roštilj, što ga čini savršenim mjestom za opuštanje s porodicom i prijateljima. Apartman Dina je savršeno smješten za istraživanje okolnih atrakcija. Bjelašnica je udaljena 32 km, Visoko 41 km, a Međunarodna zračna luka Mostar samo 45 km. Ovaj strateški položaj omogućava vam da lako posjetite i istražite različite dijelove Hercegovine.

Apartman Dina je posebno omiljen među parovima, koji su lokaciju ocijenili s 9,2 za putovanja udvoje. Romantičan ambijent, predivan pogled na jezero i blizina prirodnih ljepota čine ga idealnim mjestom za parove koji traže miran bijeg od svakodnevnog stresa.

Za one koji dolaze avionom, apartman nudi uslugu prijevoza iz/do zračne luke uz nadoplatu, čineći vaš dolazak i odlazak bezbrižnim i jednostavnim.

Konjic i Jablaničko jezero nude savršen spoj prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti, a boravak u Apartmanu Dina garantuje vrhunski komfor i nezaboravno iskustvo, stoga ne propustite priliku da istražite ovaj divan dio Bosne i Hercegovine.

Za booking kliknite na link https://www.booking.com/hotel/ba/dina-apartman-jablanicko-jezero-novo.hr.html?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime