NAJAVLJUJEMO: Promocija Knjige “Spavaj obuven, sine” 01. jula u Srebreniku

0
290

U Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku, 1. jula od 19:00 sati, biće održana promocija knjige “Spavaj obuven, sine” autora Mirze Bašića. Knjiga predstavlja dirljivu ispovijest o borbi i pobjedi petnaestogodišnjeg dječaka, te nudi dublji uvid u strahote koje je doživio nakon pada Srebrenice jula 1995. godine.

Ova potresna priča prati autorovo 28-dnevno skrivanje i lutanje u pokušaju da dođe do slobodne teritorije. Mirza Bašić je tada imao samo 15 godina i uspio je stići do Kladnja nakon mukotrpnog i opasnog puta. Nažalost, njegov stariji brat Midhat nije imao istu sreću. Midhat, koji je imao 22 godine, ubijen je tokom tog perioda. Razdvojeni u metežu i zbrci koje su tada vladale, prvo od oca, a zatim i jedan od drugog, Midhat je stradao u ljeto 1995. godine na području Zvornika.

Posmrtni ostaci Midhata Bašića ekshumirani su u avgustu 2000. godine iz primarne masovne grobnice Grbavci-Lažete u Zvorniku. Dio njegovih posmrtnih ostataka pronađen je i u sekundarnoj masovnoj grobnici u Snagovu, Zvornik, u oktobru 2004. godine.

Organizatori promocije, zajedno sa autorom, pozivaju sve Srebreničane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj. Ova promocija je prilika da se doprinese širenju istine i kulturi sjećanja na genocid nad Bošnjacima Srebrenice.

Dođite i poslušajte ovu potresnu priču o hrabrosti, borbi za preživljavanje i neizrecivom gubitku, i tako doprinesite kulturi sjećanja na događaje koji su obilježili našu istoriju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime