NOVO PRIZNANJE ZA KUD PURAČIĆ: Na sjednici UNESCO-a u Parizu zvanično akreditovani kao „nevladina organizacija koja djeluje u svojstvu savjetnika Komiteta”.

0
212

12. juna u Parizu na 10. zasijedanju Generalne skupštine UNESCO država potpisnica Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz 2003. godine, Kulturno-umjetničko društvo “Puračić” zvanično je akreditovano kao „nevladina organizacija koja djeluje u svojstvu savjetnika Komiteta”.

“Ova akreditacija naglašava kompetentnost KUD-a i naše iskustvo u zaštiti nematerijalne kulturne baštine, kao i punu usklađenost s duhom Konvencije iz 2003. godine. Također, ovo predstavlja veliko priznanje i počast našem dosadašnjem radu i naporima, ali i motivaciju da nastavimo naprijed u našoj misiji da njegujemo, čuvamo, identificiramo i prezentiramo nematerijalnu kulturnu baštinu, kao i da osiguramo aktivno učešće zajednica koje su čuvari ovog živog nasljeđa na našim prostorima” – kaže predsjednik KUD-a Puračić mr.sc. Hazim Osmanović.

Ovo ujedno predstavlja i još jedno priznanje za našu državu Bosnu i Hercegovinu po pitanju implementacije Konvencije iz 2003. godine i priliku za pridruživanje i aktivno djelovanje u radu UNESCO ICH NGO Foruma i u radnim tijelima ovog Foruma.

Napominjemo i to da je predsjednik udruženja mr.sc. Hazim Osmanović od prošle godine uključen u Radnu grupu ICH NGO Foruma za pripremu Deklaracije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine za klimatske aktivnosti koja je u završnoj fazi pripreme.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime