(VIDEO) Djevojke se kupale u burkiniju sa ostalim posjetiocima, kažnjene sa po 35 eura.

0
151

Muslimanke iz francuskog grada Grenoblea odlučile su se oglušiti o pravila oblačenja na lokalnom bazenu, pojavivši se u burkiniju. Kažu da su inspiraciju pronašle u američkoj borkinji za ljudska prava, Rosi Parks.

Bazen Jean Bron u Grenobleu jedan je od mnogih u Francuskoj gdje je zabranjeno nošenje burkinija. Mnogi Francuzi smatraju ovakve kupaće kostime političkim simbolom islama, što je u suprotnosti sa sekularnim karakterom države.

Nevladina organizacija Građanska alijansa za Grenoble pokrenula je “Operaciju burkini”, tvrdeći da žele odbraniti prava muslimanki. Kada su djevojke ušle u bazen noseći burkini, spasioci su ih upozorili da su takvi kostimi zabranjeni.

Uprkos upozorenju, djevojke su se kupale skoro sat vremena sa ostalim posjetiocima, a mnogi su im čak i aplaudirali. Kasnije je policija ispitala ovu grupu djevojaka i kaznila ih sa po 35 eura zbog kršenja zabrane, navodi lokalni portal France Bleu.

Hasiba i Latifa, učesnice protesta, izjavile su da bi trebalo da imaju ista prava kao i ostali građani: “Imamo san – da se zabavljamo na bazenima kao i ostali građani, da pratimo našu djecu kad god žele da plivaju tokom vrelih ljetnih dana u Grenobleu. Moramo se boriti protiv diskriminacije i predrasuda u Francuskoj. Suštinski, nama se uskraćuju ljudska prava i pristup javnim ustanovama.”

Pogledajte video na linku https://shorturl.at/3b6wP

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime