Skoro sto godina star izvor kisele vode u Srebreniku ugrožen, potrebna hitna intervencija!

0
608

U Srebreniku, u Kiseljačkoj ulici, nalazi se izvor kisele vode. Stariji stanovnici s ponosom pričaju kako se na tom mjestu nekada održavao poznati vašar pod nazivom “Srebrenički Kiseljaci”, koji je ime dobio upravo po ovoj vodi. Zbog sve veće popularnosti i same potrebe za većim prostorom, vašar je kasnije premješten na prostor pijace na Kiseljaku.

Voda s ovog izvora laboratorijski je ispitana i stanovnici Kiseljačke ulice su, uz pomoć stručnjaka, uredili korito. Firma “Herceg” pomogla je da se područje lijepo ogradi, a posađeno je i cvijeće. Iznad izvora se nalazi i stara lipa, koja svake godine u junu obasipa ulicu svojim predivnim mirisom.

Jedna starija stanovnica Kiseljačke ulice prisjeća se kako je spomenuti izvor tu bio još dok je ona bila dijete. Radnici koji su gradili prugu Brčko-Banovići, kao i oni koji su gradili magistralni put kroz Srebrenik, gasili su žeđ vodom sa ovog izvora, što implicira da je izvor star oko stotinu godina.

Ova voda, bogata prirodnim željezom, godinama privlači posjetioce iz okolnih gradova poput Lukavca, Gradačca i Gračanice. Nažalost, u posljednje vrijeme, izvor se suočava s ozbiljnim problemom – često plavi zbog vraćanja vode iz odvodne cijevi koja se nalazi ulicu niže, kod veleskladišta trgovine Great.

Ta odvodna cijev, koja bi trebala odvoditi vodu s puta, često se, posebno nakon obilnijih kiša, začepi i napuni šljunkom sa magistralnog puta, stvarajući velike probleme kako stanovnicima spomenute ulice tako i vozačima koji prolaze tom dionicom, a u trgovini Great moraju čak postavljati barijere kako bi spriječili ulazak vode u objekat.

Stanovnici Kiseljačke ulice pokušali su riješiti ovaj problem kontaktirajući nadležne službe. U JP “Vodovod i kanalizacija” Srebrenik im je rečeno da to nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti JP “9. Septembar” Srebrenik. Međutim, i iz tog preduzeća su dobili isti odgovor.

S obzirom na to da mnogi dijelovi Srebrenika imaju problema s vodosnabdijevanjem, zanemarivanje ovog izvora je velika sramota. Izvor star stotinu godina, koji nikad nije presušio i čija je voda zdravstveno ispravna, ne smije biti uništen samo zbog birokratske neodgovornosti.

S tim u vezi, kontaktirali smo gradonačelnika Srebrenika Adnana Bjelića, koji je trenutno na godišnjem odmoru ali je ipak odgovorio na naš upit, te izrazio spremnost da se spomenuti problem riješi.

“Ja zaista prvi put čujem da postoji problem kod tog izvora, a što se tiče same Kiseljačke ulice, ako je u pitanju problem odvodnje površinskih voda na ulici Maršala Tita na koju se spaja Kiseljacka ulica,  grad je upoznat sa navedenim problemom, te smo projektom rekonstrukcije ulice Maršala Tita, koja obuhvata i odvodnju površinskih voda aplicirali na dva javna poziva. Ukoliko bi dobili pozitivne odgovore mogli bi u toku ove godine pristupiti temeljitoj rekonstrukciji i odvodnje površinskih voda ali i kompletnoj rekonstrukciji kolovozne trake, što bi, nadam se riješilo probleme plavljenja Kiseljačke ulice, a samim tim i tog dragocjenog izvora” – rekao je gradonačelnik Adnan Bjelić za portal azrazna.ba.

Dodao je da će se lično pobrinuti da neko od nadležnih iz službe čim prije izađe na teren da utvrde o čemu se konkretno radi.

Stanovnici Kiseljačke ulice su uradili sve što je u njihovoj moći, a sada je na gradskim vlastima da preduzmu potrebne korake i riješe problem. Očuvanje ovog izvora nije samo pitanje lokalne koristi već i čuvanja kulturne baštine i prirodnog blaga Srebrenika.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime