(VIDEO) Hrnčići kod Konjević Polja: Visoke temperature uništile Ribnjak: Gubitak oko 10.000KM!

0
313

Velika šteta zadesila je ribnjak Nafaka u Hrnčićima, vlasništvo Osmana Bečirovića. Usljed visokih dnevnih temperatura koje su rezultirale pregrijavanjem vode, u samo sat vremena, oko 15.000 riba je uginulo, što je prouzrokovalo gubitak od oko 10.000 maraka.

Osman Bečirović, vlasnik ribnjaka, činio je sve što je bilo u njegovoj moći kako bi spriječio ovu katastrofu. Pokušavao je sa kompresorima i mrežicama da ublaži temperaturu vode, ali pod naletom tropskih vrućina svi napori su bili uzaludni.

Unatoč velikom gubitku, Osman je zadovoljan Allahovom odredbom i prihvata situaciju kao nešto što je moralo biti. “Sve što sam radio za kratko vrijeme je otišlo, ali tako je Allah odredio,” kaže Osman, pokazujući svoju vjeru i otpornost.

Ova situacija je još jednom pokazala koliko su ribnjaci osjetljivi na ekstremne vremenske uvjete i kako je važno razvijati strategije za prilagodbu na klimatske promjene. Osmanov primjer svjedoči o težini izazova s kojima se suočavaju uzgajivači ribe, ali i o njihovoj nepokolebljivoj volji da se suoče sa prirodnim nepogodama.

Nadamo se da će Osman Bečirović uspjeti prevazići ovu tešku situaciju i nastaviti sa svojim radom, a njegov primjer može biti inspiracija drugima kako prihvatiti neizbježno i zadržati vjeru u teškim trenucima.

Detaljnije pogledajte u video priči produkcije MEHMEDOVIĆ HD: https://youtu.be/tOqyxHP9mJ8?si=nuz3bSi3pznOITfA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime