Grad Srebrenik kupio parcelu s istražnom bušotinom “Krč” za potrebe uvođenja u sistem vodosnabdijevanja

0
427

Grad Srebrenik jučer je završio proces kupovine parcele na kojoj se nalazi istražna bušotina “Krč”, koja će biti uvedena u sistem vodosnabdijevanja Srebrenika. Bunar “Krč” izveden je u Gornjoj Špionici 2009. godine, s ukupnom dubinom od 72,20 metara.

U oktobru 2023. godine, obavljeno je snimanje bunara podvodnom kamerom, pri čemu je utvrđeno da je bunar prohodan do 50,20 metara. Prilikom ovog snimanja uzet je uzorak vode za analizu, te je fizičko-hemijska analiza pokazala povoljne rezultate u pogledu prisustva metala, bez prisustva željeza ili mangana iznad dozvoljenih vrijednosti.

Grad Srebrenik je u međuvremenu usvojio odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju objekta bunara “Krč” i njegovog priključenja na sistem vodosnabdijevanja, što je preduslov za eksproprijaciju zemljišta na kojem se bunar nalazi.

“Nakon eksproprijacije, s vlasnikom parcele potpisan je ugovor o prijenosu vlasništva, a jučer je izvršena uplata procijenjenog iznosa za navedenu parcelu. Time su stvorene pretpostavke za nastavak radova i eksploataciju vode te njeno priključenje na sistem vodosnabdijevanja. Ovo područje predstavlja značajan potencijal koji bi mogao rasteretiti postojeći vodovodni sistem kojim se sada vodosnabdijeva Srebrenik.” – naveo je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime