SREBRENIK: Proučena tradicionalna dova na Prisadima

0
477

Danas je u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Srebrenik i džemata Brnjičani proučena tradicionalna dova na Prisadima, jedno od najznačajnijih vjerskih okupljanja srebreničkog kraja.

Prisadi su jedno od najpoznatijih i najstarijih dovišta  na prostoru Sjevero-istočne Bosne. Dova na Prisadima ima duboko ukorijenjeno značenje za lokalnu zajednicu. Svake godine drugog vikenda u mjesecu avgustu na ovom dovištu se obilježavaju dove u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Srebrenik. Od kada se obilježavaju dove na ovom dovištu i koji su motivi za njihovo obilježavanje nije nigdje zapisano, a ni najstariji ljudi ovog i okolnih džemata se ne sjećaju kako i kada je sve počeli ali kažu da su njima njihovi djedovi govorili o važnosti tog dovišta.

Uprkos visokim temperaturama, mnogobrojni vjernici su i danas došli kako bi zajednički obilježili ovaj značajan dan. Dovi na Prisadima prisustvovao je i gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić:

“Prisustvovati ovakvom događaju uvijek iznova podsjeti na važnost zajedništva i očuvanja tradicije, te daje snagu za suočavanje sa svakodnevnim izazovima.” – istakao je gradonačelnik.

Cilj ovakvih susreta  je snaženje zajedništva u vjeri, tradiciji i kulturi. Ovdje vjernici osvježavaju svoju vjeru, nadahnjuju svoj duhovni identitet i  povijesna sjećanja, moleći Allaha u svojim dovama za vječni spas, za ustrajnu vjernost svetim duhovnim vrijednostima. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime