Tuzla: Preminuo sazlija Safet Dedajić

0
194

Safet Dedajić, poznati muzički umjetnik iz Tuzle, vokalni solista i sazlija preminuo je danas u 78. godini života.

Dedajić je rođen u tuzlanskom naselju Tušanj. Ljubav prema pjesmi naslijedio je od svog oca koji je kucao u saz.Ozbiljno bavljenje muzikom je počeo šesdesetih godina prošlog vijeka, a prvi nastup je imao u KUD-u “Mitar Trifunović Učo”, današnje GKUD “Bosna – Učo” uz pratnju tamburaškog orkestra pod rukovdstvom Mihajla Katušića, koji je formirao i usmjeravo čuveni sastav “Tamburice 5”, a čiji je član bio i Safet.

Kao vokalni solista snimao je sa Narodnim i tamburaškim orkestrima Radio-televizije Bosne i Hercegovine. U svojoj karijeri napravio je više od 70 studijskih snimaka.

Njegovi tuzlaci iz pijeteta i poštovanja poklonili su mu nadimak “Ahbabina” što govori o kakvom je umjetniku, prijatelju i sugrađaninu riječ.Sve do svojih posljednjih dana života Safet Dedajić je bio aktivan uz pjesmu, upisujući brojne nastupe od kojih su mnogi bili u humanitarne svrhe.

Posljednji ispraćaj je sutra, 10. augusta ispred Komemeorativnog centra Tuzla od 11:40 do 12:15 sati. Dženaza će se klanjati ispred hadžijske džamije u NN Solina poslije podne namza, a ukop je na mezarju Bašča-Solina.

Azra zna / Tuzlainfo.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime