U Srebreniku održani “Dani dijaspore uz begovu čorbu”

0
78

Danas je na Trgu Alije Izetbegovića u Srebreniku održana manifestacija “Dani dijaspore uz begovu čorbu”, u organizaciji Udruženja žena “Srebrenke“. Događaj je okupio preko 20 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, uz jedno udruženje iz Turske, čime je manifestacija poprimila i međunarodni karakter.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Srebrenika, Adnan Bjelić, koji je ujedno i pokrovitelj OGUS-a.

“Očuvanje običaja i tradicije nije samo čuvanje prošlosti, već i prenošenje bogatstva koje nas spaja i povezuje, gdje god bili. Dani dijaspore predstavljaju priliku da se naši ljudi izvan granica Bosne i Hercegovine povežu sa zavičajem, ali i da se sačuva bogata tradicija kroz kulinarske specijalitete, narodne nošnje i izradu ručnih radova.” – istakao je ovom prilikom gradonačelnik Bjelić.

Takmičarski dio manifestacije bio je posvećen pripremanju autentične begove čorbe, dok su udruženja također izložila i svoje unikatne ručne radove. Posjetioci su uživali u šarenilu tradicionalnih nošnji, ali i u zvucima saza koji su odjekivali trgom, stvarajući poseban ambijent ispunjen nostalgijom i ponosom.

Pored takmičarskog dijela, program je obogaćen tombolom i zabavnim sadržajem, a svi prisutni su imali priliku da se druže, razmijene iskustva i ojačaju veze između domovine i dijaspore.

FOTO: https://shorturl.at/7AoKj

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime