Helikopter Oružanih snaga BiH izvučen iz Jablaničkog jezera

0
76

Nakon pripremnih radnji koje se provode od jučer ujutru, pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ i Oružanih snaga BiH, uz pomoć teške mašine, izvukli su danas helikopter OSBiH koji se prije dva dana srušio u Jablaničko jezero kod Buturović Polja.

Federalna uprava civilne zaštite je na zahtjev Ministarstva odbrane BiH angažovala ronioce, pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom sa potrebnom specijaliziranom opremom i čamcim koji su se odmah uputili na mjesto pada helikoptera.

“Želim da pohvalim, čestitam i odam priznanje svim pripadnicima institucija koji su radili na izvlačenju helikoptera na odlično odrađenom poslu. Helikopter će dalje biti transportovan na vojnu lokaciju, a Tužilaštvo HNK će svojom istragom utvrdit sve okolnosti nesreće. Nesreće se dešavaju svima koji rade. Bez obzira na sve, mi nastavljamo raditi dalje. Već danas drugi helikopter je bio angažovan na gašenju požara na Bjelašnici. Oružane snage BiH nastavljaju biti na usluzi civilnom stanovništvu naše zemlje.” – istakao je ministar odbrane BiH,Zukan Helez, dodajući da je proteklih dana dobio na stotine poruka ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu i koji su spremni donirati vlastita sredstva da se kupe novi helikopteri pa čak i avioni.

Nakon što je ronilački tim Specijalne jedinice Federalne uprave policije u Jablaničkom jezeru locirao helikopter, ronioci Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom i Interventne spasilačke službe Mostar jučer su zaronili na navedenoj lokaciji u cilju povlačenja helikoptera prema obali jezera kako bi se olakšalo njegovo izvlačenje iz vode.

Helikopter Oružanih snaga BiH srušio se prije dva dana u Jablaničko jezero u toku priprema za vježbu sa EUFOR-om.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime