Srebrenik: U naselju Bjelave započeti radovi na regulaciji korita rijeke Tinje

0
437

U srebreničkom naselju Bjelave, započeti su radovi na regulaciji korita rijeke Tinje, koji se izvode uzvodno od mosta.

Ovaj projekt podrazumijeva izgradnju kamene obaloutvrde na lijevoj i desnoj obali rijeke, a ukupna dužina regulacije iznosi 110 metara. Cilj projekta je osigurati bolju zaštitu od poplava i smanjenje erozije tla na ovom području.

Investitor projekta je Agencija za vodno područje rijeke Save, a ukupna vrijednost investicije iznosi 200.000,00 KM s PDV-om. Regulacija korita rijeke Tinje vrši se na osnovu glavnog projekta koji je izradila firma IBIS doo Zavidovići, stručnjaci s bogatim iskustvom u oblasti vodoprivrednih radova.

“Ovaj projekt ima širu važnost za lokalnu zajednicu jer je preduslov za realizaciju ugovora o rekonstrukciji dijela glavnog lokalnog puta koji vodi od bjelavskog mosta prema naselju Bjelave, Kuge i Like. Ovaj put prolazi pored rijeke Tinje, gdje se trenutno izvode radovi na regulaciji, čime će se stvoriti stabilniji i sigurniji uvjeti za dalju modernizaciju putne infrastrukture.” – istakao je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

Realizacijom projekta biće povećana sigurnost od poplava, te omogućen razvoj transportne mreže u naselju Bjelave, što će značajno doprinijeti kvaliteti života lokalnog stanovništva i povezivanju ovog područja s ostatkom lokalne zajednice.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime