NAJAVLJUJEMO: U Srebreniku 25. oktobra Festival saza i sevdaha u čast dr. Hašima Muharemovića

0
68

Bošnjačka zajednica kulture PREPOROD – Gradsko društvo Srebrenik s ponosom najavljuje 16. izdanje tradicionalnog festivala saza i sevdaha “Dr. Hašim Muharemović” (FESS Srebrenik 2024), koji će se održati 25. oktobra u Plavoj sali Doma kulture Srebrenik, s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan, a ljubitelji sevdalinke i tradicionalne muzike su pozvani da prisustvuju ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Festival saza i sevdaha ima za cilj promociju saza kao neprevaziđenog muzičkog instrumenta, poznatog po svojoj neodvojivoj vezi s bosanskohercegovačkom sevdalinkom. Ova tradicionalna muzička forma predstavlja dragocjeni dio kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, a festival je prilika da se oživi njena ljepota i značaj u savremenom društvu.

Poseban značaj festivala leži u činjenici da se održava u Srebreniku, rodnom gradu velikog muzičkog umjetnika dr. Hašima Muharemovića, koji je svojim izuzetnim interpretacijama sevdalinke uz saz ostavio neizbrisiv trag u muzičkom životu BiH. Festival nosi njegovo ime kao znak sjećanja na ovog vrsnog interpretatora, čime se njeguje tradicija i čuva duh sevdalinke i saza za buduće generacije.

Svi posjetioci će imati priliku uživati u vrhunskim izvođenjima tradicionalne muzike, a ovaj događaj će, kao i prethodnih godina, biti prilika za okupljanje i povezivanje svih koji dijele ljubav prema sevdalinci i tradicionalnoj muzici.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime