Još jedna SMS prevara: Nipošto ne odgovarajte na ove poruke!

0
77

Sve je više građana koji na društvenim mrežama objavljuju da su primili sumnjive SMS poruke. Nekoliko njih se javilo u portalu AzraZna sa informacijom da su u mreži BH Telekoma zaprimili poruke u kojima se od njih traži ažuriranje podataka za dostavu paketa. Poruke su stizale s brojeva koji počinju s +964, što je izazvalo sumnju i zabrinutost zbog potencijalnih pokušaja prevare.

Prema informacijama koje su podijelili građani, poruka navodno dolazi od pošte, a u njoj se navodi da je isporuka paketa nemoguća zbog nedostatka određenih informacija poput kućnog broja i slično. U tekstu poruke se nalazi link na koji se korisnike poziva da kliknu i unesu svoje podatke kako bi navodno omogućili isporuku. Međutim, oni koji su kliknuli na link i unijeli svoje podatke, uključujući informacije o bankovnom računu, postali su žrtve prevare.

Jedna od žrtava podijelila je svoje iskustvo na popularnom forumu, gdje su se ubrzo javili i drugi korisnici, navodeći da su primili identičnu poruku. Tekst poruke glasio je: “Poštanski podaci: Vaš paket ne može biti isporučen jer nedostaje kućni broj. Kliknite na link i ažurirajte podatke o vašoj adresi.”

Nadležne službe savjetuju građane da ne odgovaraju na ovakve ili slične poruke i da ne otvaraju linkove iz sumnjivih poruka. U slučaju da očekujete pošiljku ili ste izvršili online kupovinu, preporučuje se da uvijek provjerite status pošiljke direktno s poštom ili putem vaše banke kako biste izbjegli moguće prevare.

Također, korisnicima se savjetuje da blokiraju brojeve s kojih dolaze ovakve poruke i prijave slučaj policiji. Budite oprezni i ne dozvolite da postanete žrtva prevara putem SMS poruka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime