Srebrenik: Stari grad sve privlačnija destinacija, još 250 sarajevskih srednjoškolaca posjetilo srebreničku tvrđavu!

0
26

I ove srijede lokalitet tvrđave Srebrenik, posjetila je grupa od skoro 250 sarajevskih srednjoškolaca, učenika drugih razreda, u pratnji svojih profesora, predstavnika Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Svake naredne srijede, do kraja mjeseca novembra dolazit će učenici na srebreničku tvđavu, a u okviru programa “Kultura sjećanja” koju su pokrenuli i realizuju Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

U okviru posjete “Od rata do mira – II “, učenici drugih razreda posjetit će sjeveroistočni dio BiH: Vranduk, Maglaj, Tešanj, Doboj, Lukavac, Tuzla, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Čelić, Bijeljina, Janja, Teočak, Sapna, Zvornik, Kladanj i Olovo.

Programa “Kultura sjećanja” ima za cilj pružiti priliku za bolje upoznavanje i razumijevanje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, a učenici će se upoznati sa kulturno-historijiskim spomenicima i prirodnim ljepotama naše zemlje, čime će razviti i snažniji osjećaj ponosa prema domovini, kao i kulturu sjećanja i kolektivnu memoriju sa posebnim osvrtom na period agresije na Bosnu i Hercegovinu, i na antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu. Program potiče i očuvanje raznolikosti i pluralizma, kao i dijalog među učenicima različitih etničkih i kulturnih pozadina, osiguravajući pritom objektivno razumijevanje historijskih činjenica. Na kraju, cilj programa je izgradnja trajnog mira, suživota i međusobnog poštovanja u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da će do kraja nastavne 2024/2025. godine u ovaj program biti uključiti oko 8.500 učenika iz dvije generacije.

Program je u potpunosti finansiran iz budžeta Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i potpuno besplatan za sve učenike, čime se naglašava važnost obrazovanja i kulture u ovom području.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime