Delegacija iz Slovenije posjetila Srebrenik, dogovorena saradnja u nekoliko značajnih oblasti

0
95

Grad Srebrenik je u proteklih par dana bi domaćin delegaciji općine Radlje ob Dravi iz Slovenije.

Ova mala općina je odavno prepoznata kao jedna od rijetkih koja je zahvaljujući znanju, viziji i stručnosti mlade ekipe na čelu sa županom mr. Bukovnik Alanom iz EU fondova povukla ponajviše sredstava kroz projekte koje su pripremali i uradili, poredeći to u odnosu na sve druge lokalne zajednice u Sloveniji.

Općina Radlje ob Dravi ima 8.600 stanovnika, a locirana je u regiji Koroška na sjeveroistoku Slovenije, na obali rijek Drave i skoro na granici sa Austrijom. Prijateljstvo Srebrenika i spomenute slovenačke općine traje već 15-tak godina, a domaćini su i ovu priliku iskoristili za razgovore na temu pripreme projekta za apliciranje na EU fondove koji su dostupni Bosni i Hercegovini.

“Iskustvo i znanje koje imaju naši prijatelji iz Radlja, biti će od velike pomoći i nama za projekte koji se planiraju u narednom periodu. Dogovorena je i konkretna saradnja u oblastima poboljšanja rada javne uprave, planinarstva, kulture, vatrogastva kao i nekih oblika i vidova privredne saradnje koje bi mogle realozovati naše domaće kompanije.” – saopćeno je iz Gradske uprave Srebrenik.

Delegacija Radlja ob Dravi je brojala šest osoba na čelu sa županom Bukovnik Alanom, a domaćini su im bili Grad Srebrenik i srebrenički privrednici sa gospodinom Hercegovac Sulejmanom kao predsjednikom UPS-a, koji su gostima osim službenog prijema u zgradi organa uprave, pokazali i lokalitet Stari grad – tvrđava Srebrenik, Sportsko rekreativni centar Majevica, planinarski dom Lipici, kao i sam centar grada.

Zajedno sa prijeteljima iz Slovenije domaćini su posjetili i obišli proizvodne pogone kompanije “HERECEG” d.o.o. te imali priliku vidjeti novootvoreni i izuzetno moderni pogon za proizvodnju drvene stolarije, potom pogone PVC i ALU stolarije, kao i cijeli kompleks jedne od najuspješnijih privatnih kompanija u Bosni i Hercegovini.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime