HRANA DANA: KLEPE! Praviti ili kupiti gotove, šta je isplativije? AZRA ZNA!

0
268

Jedni ih zovu klepe, drugi kulaci a poznate su i kao bosanski ravioli, iako, ruku na srce “naše” klepe su ukusnije i za razliku od raviola, tijesto im je puno mekše.

Klepe ili kulaci su, zapravo kuhano tijesto punjeno mljevenim junećim mesom, preliveno pavlakom i bijelim lukom, iako je način posluživanja više stvar ličnog ukusa. Najjednostavnije rečeno, klepe su trokutići od tijesta punjeni mljevenim mesom. Spadaju među najukusnija jela u bosanskoj kuhinji i vjerujem da nema osobe koja ih nije probala. Sam process pravljenja je prilično dug ali se za dobijeni ukus neodoljivih mesnih trokutića itekako isplati.   

No, za one koji bi da probaju klepe ali da ipak izbjegnu “muku” oko njihove pripreme, tu su gotove klepe! Zamrznute klepe možete kupiti u svim većim tržnim centrima (Bingo, Konzum, Mercator) i sve što treba jeste da ih ubacite u kipuću vodu, sačekate da “isplivaju” na površinu, što znači da su gotove, napravite umak po želji i ukusu, prelijete preko klepa i uživate u ukusu.  

Što se tiče cijene, Jami klepe pakovanje od 450 grama košta 6,25KM, dok Bujrum klepe, pakovanje od 350 grama košta 4,60KM.

JAMI ILI BUJRUM – KOJE KLEPE SU BOLJE I UKUSNIJE?

Što se ukusa tiče, odlične su obje varijante, ali kako kažu, i najslasniji zalogaj prvo jedemo očima. Kad je hrana lijepo aranžirana ili u ovom slučaju, lijepo upakovana, ne samo da će nam privući pažnju, nego ćemo i uživati u svakom zalogaju.

BUJRUM klepe su malo ljepše upakovane a i sami trokutići su manji od JAMI klepa, što oku više prija. Takođe, Bujrum klepe pored “privlačnijeg” pakovanja ističu se i bogatijim mesnim punjenjem.

Pa, koje su bolje?

Ukoliko volite veće “zalogaje” i ne volite puno mesa u tijestu, onda preporučujem Jami klepe.

Ukoliko ste od onih koji prvo “očima jedu” i volite da vidite kako izgledaju klepe koje kupujete a uz to volite da u vašim mesnim klepama ima malo više mesa, onda preporučujem Bujrum klepe.

A šta je isplativije?

Za samce i manje porodice isplativije je kupiti zamrznute ali ako vaši ukućani vole i mogu puno pojesti i ako planirate obrok za više osoba, onda je najbolja opcija napraviti domaće klepe.

Sam process pripreme je zapravo vrlo jednostavan. Zamijesite tijesto, ostavite da ”odmori” 20-ak minuta. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev od mljevenog junećeg mesa, luka, začina po želji. Zatim tijesto razvučete, isječete na manje kockice, punite mesom, preklopite u trokut, ubacite klepe u kipuću vodu i čekate da “isplivaju” na površinu, što znači da su klepe skuhane. Prije serviranja prelijete ih umakom po želji i to je to. Uživajte! I imajte na umu da su manje klepe ljepše i ukusnije. Trebaće vam malo više vremena da ih napravite ali vrijedi truda.

Sa vama dijelim dva recepta za najjednostavniju pripremu najukusnijih klepa. Uživajte i obavezno javite utiske!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime