HRANA DANA: Suhe šljive – suho zlato za probavu, krve žile, vid i pamćenje! Šta sve možete praviti od suhih šljiva

0
446

Jeste li znali da su šljive bile prvo voće koje se sušilo? Prava su riznica hranjivih tvari i za naše zdravlje su vrijedne poput suhog zlata. Bogate su vitaminima A, K i C, sadrže minerale kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, cinka, bakra, vlakana i antioksidanasa, te sorbitol I fruktozu, prirodne zaslađivače, pa su kao takve idealna namirnica kada vam se jede nešto slatko a zdravo.

Jačaju krvne žile i kapilare, normaliziraju krvni pritisak, regulišu probavu, poboljšavaju vid, doprinose zdravlju kose i kože, usporavaju starenje a konzumacijom tri do četiri komada tokom dana poboljšavamo pamćenje.

Osim što ih možete konzumirati same, od suhi šljiva možete praviti kompot, razne sokove pa čak i neka slana jela.

Jelo koje se vezuje za tradicionalnu bosansku kuhinju i koje se na našim prostorima najčešće pravi od suhih šljiva jeste slatki ćevap. Recept je star decenijama, ne sadrži šećer a jedini zaslađivač, uz slatkoću šljiva jeste slatki pekmez od jabuka, dobijen ukuhavanjem soka od slatke jabuke.

Za ovu poslasticu, pored suhih šljiva potrebni su vam još i orasi, riža i pekmez od jabuka, a ukoliko se odlučite da svoje ukućane počastite ovom poslasticom, da znate da su sve spomenute namirnice trenutno U AKCIJSKOJ PONUDI U BINGU! Sve do 10. aprila u bingu možete kupiti kilogram suhih šljiva po cijeni od 7,95KM, orahe (200gr) po cijeni od 3,45KM i rižu (800gr) po cijeni od 2,70KM.   

A tu je i recept za #SlatkiĆevap, najjednostavniji koji sam našla na YouTube-u:

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime