Iftariti kod kuće ili u restoranu? Donosimo cijene iftara u restoranima u Tuzli, Srebreniku i Živinicama!

0
923

Već nekoliko godina unazad, u brojnim restoranima širom BiH pripremaju se iftarske ponude i organizuju zajednički iftari. Pored diskusija o tome koliko je preporučljivo i u duhu ramazana iftariti na mjestima na kojima se toči alkohol, rasprave se vode i o tome koliko je isplativo iftariti u restoranu, obzirom da je ove godine evidentno značajno poskupljenje i na iftarskim menijima.

Osnova svih iftarskih menija su hurma, limunada, supa, ramazanska lepina i kolač a glavna jela su zapravo ono što čini razliku u cijeni. Što se cijena tiče, one su u prosjeku od 20KM pa do 50KM u restoranima na području TK. Provjerili smo cijene u nekoliko ugostiteljskih objekata u Srebreniku, Tuzli i Živinicama.

Cijene iftara u restoranima u Srebreniku kreću se od 9KM do 40KM!

Ukoliko se odlučite iftariti u hotelu Parku u Srebeniku, možete birati između menija po cijeni od 30KM, 35KM i 40KM. Što se tiče glavnog jela, u ponudi su: ćevapi u dagarici (sedmica) ili file za žara, pohovani ili file u sosu, zatim pohovane ili lignje sa žara ili punjeni file u 4 vrste sira, teleće pečenje, natur ili bečka šnicla. 

Pizze, ćevapi, pljeskavice, piletina na razne načine, miješano meso, teletina su u ponudi restorana La More Srebrenik a možete da birate između tri menija po cijeni od 15KM, 20KM 30KM. Pored organizacije iftara u restoranu imaju i kućnu dostavu iftara.

Tri iftarska menija su i u ponudi srebreničkog restorana “Ribarska priča” a cijene su: 22KM, 27KM i 32KM. Među najjeftinijim u Srebreniku je ponuda restorana Mangal, gdje su cijene iftarskog menija 9KM, 10KM 12KM i 14KM.

Cijene iftara u živiničkim restoranima kreću se od 16KM do 35KM!

U restoran-slastičarnoj Lokum Živinice odlučili su se za jedinstvenu cijenu iftarskog menija od 35KM, ali imate mogućnost da birate između osam glavnih jela. Cijene iftara u živiničkom Espresso Cult restoranu kreću se od 22,50KM do 33,50KM, dok su se u restoranu Baščaršija Živinice odlučili za nešto niže cijene i to od 20KM do 30KM.

PPG Jelen Živinice u ponudi ima dva iftarska menija po cijenama od 25KM i 30KM, dok su u restoranu  IN u Živinicama cijene iftara od 19KM do 26KM.

Restoran Lipa Živinice postačima nudi iftarski meni po cijeni od: 16KM, 17KM, 18KM, 23KM i 30KM, a razliku u cijeni pravi izbor glavnog jela, a ovdje možete birati između jela od pilećeg, telećeg i goveđeg mesa.  

Cijene iftara u tuzlanskim restoranima kreću se od 18KM do 50KM.

Grand Hotel Tuzla napravio je jedinstvenu ponudu te za razliku od drugih, te po cijeni od 35KM nudi iftar po principu švedskog stola. Gostima su svakodnevno na raspolaganju raznovrsna topla predjela sa nekoliko čorbi, uz neizostavnu topu i palentu, priloge, svježe salate, peciva i ramazanske lepine. Još jedna od posebnosti jeste cijena iftara za djecu do 12 godina 15KM, dok je za djecu do 7 godina sve besplatno.

Restoran “Sezam Tenis” također ima raznolik iftarski meni. Cijene se kreću od 23KM do 29 KM po osobi, a sadržaj menija je različit za svaki dan u sedmici.

Cijena iftara u restoranu “City Steak House” je 50 KM po osobi, a od glavnih jela, zavisno od dana u sedmici, na meniju su gurmanska pljeskavica sa pekarskim krompirom, paša dolma, teleće pečenje, punjene paprika i hadžijski ćevap, chief piletina sa pekarskim krompirom, pileći ražnjići sa povrćem i pekarskim krompirom i ramstek u sosu od nara sa pekarskim krompirom.

Što se tiče ostalih ugostiteljskih objekata, ponuda je manje-više ista i kada su u pitanju cijene ali i sadržaji iftarskog menija. Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da je četveročlanoj porodici potrebno minimalno 80KM za iftar u restoranu, dok bi za malo bogatiju sofru i za više osoba, iftar u restoranu mogao koštati i do 400KM i više!

Pitali smo i neke od naših sugrađana šta oni misle o iftarima u restoranima i dobili sljedeće odgovore:

Senada D. – “Nikad se nije iftarilo po kafanama, iftar je u kući, sa porodicom I prijateljima a ne na mjestima gdje se služi alkohol” Sličnog mišljenja je i Omer E. “Sve su to novotarije, da se pojedini pokažu kako oni mogu i u restoranu iftariti. Nema to veze sa ramazanom ni sa onim što bi trebalo iz ramazana da naučimo i ponesemo”

Mirnesa K. “Neka iftari kako ko može i voli, najbitnije je da je što više postača, pogotovo omladine. Skupo jeste u restoranima ali je I ovako sve poskupilo. Ja samo ne volim vidjeti pretjerivanje a toga ima. Kad se pripremaju iftari kod kuće napravi se pet puta više hrane nego što se može pojesti I puno hrane propadne a to ne bi trebalo tako. Ramazan nas uči da budemo skromni, solidarni, da suosjećamo sa onima koji su u potrebi a ne da se razbacujemo”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime